Nyt udspil fra Landdistrikternes Fællesråd: Sådan får vi uddannelser i hele landet

DOKUMENTATION: Fjern omprioriteringsbidraget, sæt en øvre grænse for elevoptag i byerne, og forhøj grund- og udkantstilskuddet. Sådan lyder tre af anbefalingerne fra Landdistrikternes Fællesråd til at skabe flere uddannelsesmuligheder uden for de største byer.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Landdistrikternes Fællesråd har onsdag præsenteret et nyt uddannelsesudspil, der indeholder syv anbefalinger, som skal sikre bedre muligheder for uddannelse i landdistrikterne.

"Vi vil gerne gøre op med den centralisering, der præger uddannelsessystemet i dag. I stedet skal vi sikre et bredt geografisk og varieret udbud af både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser, så unges muligheder ikke begrænses af deres bopæl og de fastholder muligheden for at vælge den uddannelse, der passer bedst til dem," siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse

Se alle alle anbefalingerne her.

1. Afskaffelse af omprioriteringsbidraget på ungdomsuddannelser
Landdistrikternes Fællesråd anbefaler, at regeringen annullerer omprioriteringsbidraget for ungdomsuddannelser beliggende uden for de største byer for derved at understøtte de mindre ungdomsuddannelsesinstitutioner i landdistrikterne, der rammes hårdest af de nuværende besparelser.

2. Øget grund- og udkantstilskud
Landdistrikternes Fællesråd anbefaler, at regeringen reviderer taxameter- og tilskudssystemet, så det i højere grad understøtter de mindste ungdomsuddannelser i landdistrikterne, ved at øge grund- og udkantstilskuddet.

3. Bedre rammer for fusioner
Landdistrikternes Fællesråd anbefaler, at institutionslovgivningen revideres, så alle institutionstyper ligestilles, således at én type institution ikke begunstiges ved en fusion. Det vil gøre det mere attraktivt at fusionere på tværs af ungdomsuddannelsesinstitutioner og være med til at sikre, at de unge i landdistrikterne har de samme uddannelsesmuligheder som i resten af landet.

4. Øvre grænse for elevoptag i byerne
Landdistrikternes Fællesråd anbefaler, at der etableres et kapacitetsloft på ungdomsuddannelser for at sikre, at de mindre ungdomsuddannelsesinstitutioner, som primært ligger i landdistrikterne, ikke mister elever til institutioner i de større byer. De unge skal fratages deres frie uddannelsesvalg, men samtidigt er det vigtigt, at de lokale ungdomsuddannelser sikres et bæredygtigt elevgrundlag, så der kan opretholdes et bredt geografisk uddannelsesudbud.

5. Fremtidssikker dimensionering
Landdistrikternes Fællesråd anbefaler, at dimensioneringsmodellen justeres med nye øvre grænser for optaget på en række videregående uddannelser, så grundlaget for tilgangen af nye studerende til de decentrale uddannelser forbedres. Derudover bør dimensioneringsmodellen i højere grad tage højde for det fremtidige arbejdsmarkedsbehov samt de lokale og regionale ledighedsforskelle, så grundlaget for uddannelse styrkes, og vi sikrer et tilstrækkeligt rekrutteringsgrundlag i hele landet.

6. Flere uddannelsesmuligheder i landsdistrikterne
Landdistrikternes Fællesråd anbefaler, at det decentrale grundtilskud øges fra 2 millioner kroner til 4 millioner kroner, og at begrænsningen på tilskud til maksimum seks uddannelsessteder fjernes. Samtidig anbefaler fællesrådet, at regeringen nedsætter et ekspertudvalg, der skal komme med bud på, hvordan der kan skabes flere videregående uddannelsesmuligheder uden for de største byer under hensyn til de geografiske og erhvervsmæssige rekrutteringsbehov.

0:000:00