Østergaard går på ferie med store ubesvarede spørgsmål

ÅRET DER GIK: Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har ændret læreruddannelsen, fremlagt talrige strategier og ledt succesfulde forhandlinger om EU's rammeprogram. Men foran ham ligger store kampe om SU'en, talentplan og sammenhængen i uddannelsessystemet.
Altinget | Forskning & Innovation kigger tilbage på det forgangne folketingsår - og frem mod det næste. SU, akkrediteringssystem, talentplan og innovationsstrategi er blot nogle af de diskussioner, der venter forude.
Altinget | Forskning & Innovation kigger tilbage på det forgangne folketingsår - og frem mod det næste. SU, akkrediteringssystem, talentplan og innovationsstrategi er blot nogle af de diskussioner, der venter forude.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Tyson W. Lyall
Når Morten Østergaard (R) i disse dage for første gang pakker sommerferietasken som minister, skal han formentlig finde plads til tykke mapper og arbejdspapirer blandt badebukserne og solcremen.

Efter et hektisk folketingsår ligger der flere store opgaver og venter forude for Danmarks uddannelsesminister. Selvom han indtil videre har præsteret en lang række resultater på sit ressortområde, så står blandt andet SU'en og akkrediteringssystemets fremtid og blafrer i sommervinden.

Altinget | Forskning & Innovation har kigget tilbage på forsknings-året, der gik, og ser samtidig frem mod næste folketingsårs udfordringer.

Parat fra start
For nøjagtig 267 dage siden overtog Morten Østergaard posten som videnskabsminister fra Charlotte Sahl-Madsen (K). Titlen ændrede han selv med det samme, så århusianeren i dag er minister for forskning, innovation og videregående uddannelse.

Eller blot "uddannelsesminister" i folkemunde.

Til efteråret bliver det næppe lige så nemt for ministeren at tegne glansbilleder. Globaliseringsmidlerne udløber ved årsskiftet, og derfor skal ministeren ud og hente mange nye penge, hvis ikke hans presseafdeling skal til at lede efter søforklaringer i spinhåndbogen. Alt andet end en øget investering i forskning og uddannelse vil være at betragte som et radikalt nederlag.

Tyson Lyall
Redaktør, Altinget | Forskning & Innovation

Ved ministeroverdragelsen i oktober gav Charlotte Sahl-Madsen blandt andet sin efterfølger en kugleramme. Og den har han haft rig mulighed for at lege med siden da.

Få dage inde i sit embede var det eksempelvis op til Morten Østergaard at få lukket den besparelse på ca. 600 millioner kroner på statens forskningsbudget, som den tidligere regering havde lagt op til i deres finanslovsforslag for 2012. Op til valget lovede flere røde ordførere (læs fx. her) nemlig bastant, at hullet absolut ville blive lukket ved et regeringsskifte.

Det lykkedes ikke Morten Østergaard, der dog fik ros for sin forhandlingsledelse af forskningsordførerne (læs her).

Ministeren selv forsøgte at sælge faldet i statens forskningsbudget på 419 millioner kroner som en klar sejr, hvilket også lykkedes ham i flere medier.

Men til efteråret bliver det næppe lige så nemt for ministeren at tegne glansbilleder. Globaliseringsmidlerne udløber ved årskiftet, og derfor skal ministeren ud og hente mange nye penge, hvis ikke hans presseafdeling skal til at lede efter søforklaringer i spinhåndbogen.

0:000:00