Omprioriteringsbidrag fører til fyringer i Uddannelses- og Forskningsministeriet

TILPASNING: Sidste uge blev 43 ansatte afskediget, mens 19 ubesatte stillinger blev nedlagt i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Over de næste par år vil flere årsværk blive skåret væk, fortæller departementschef Agnete Gersing. 

Agnete Gersing har været departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet siden november 2015.
Agnete Gersing har været departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet siden november 2015.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Sine Riis Lund

Færre ansatte vil fremover have deres gang i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I starten af september blev 43 årsværk således varslet afskediget, mens 19 ubesatte stillinger er nedlagt på tværs af styrelser og departement.

Ministeriet oplyser, at der ikke har været tale om en såkaldt grønthøster. Ministeriet har derimod gennemgået alle opgaver i alle kontorer.

“På den baggrund har der været en grundig gennemgang af, hvilke opgaver vi kan bortprioritere, hvilke opgaver vi kan nedprioritere, og hvilke opgaver vi kan løse mere effektivt,” skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Over de næste par år skal vi reducere med yderligere knapt 13 årsværk i vores to styrelser. Det forventer vi at håndtere glidende, når der opstår vakancer.

Agnete Gersing
Departementschef, Uddannelses- og Forskningsministeriet

Værst gik det i antal ud over Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte, hvor 19 ansatte fik et fyringsbrev. Styrelsen for Forskning og Uddannelse måtte sige farvel til 14 kolleger, mens ti er blevet opsagt i departementet. (Se fordelingen af de ubesatte stillinger i boksen)

Lavere serviceniveau
Konsekvenserne afhænger af kontorernes situation, fortæller departementschef Agnete Gersing i en mail til Altinget.

I nogle kontorer handler det primært om at bruge færre ressourcer på nogle opgaver. I andre kontorer handler det især om at løse vores opgaver mere effektivt, og på nogle områder kommer vi til at skrue ned for serviceniveauet.

Agnete Gersing
Departementschef, Uddannelses- og Forskningsministeriet

“Alle dele af Uddannelses- og Forskningsministeriet er berørt – men i forskelligt omfang. I nogle kontorer handler det primært om at bruge færre ressourcer på nogle opgaver. I andre kontorer handler det især om at løse vores opgaver mere effektivt, og på nogle områder kommer vi til at skrue ned for serviceniveauet,” fortæller departementschefen.

Årsagen er, at ministeriet står overfor en “væsentlig økonomisk udfordring”. Det skyldes, at ministeriet står overfor et fald i bevillinger, primært som følge af de årlige omprioriteringsbidrag på ministeriets driftsbevilling og bortfald af midlertidige bevillinger.

Uddannelses- og Forskningsministeriet oplyser, at ministeriets omkostninger i 2020 ville have oversteget bevillinger og øvrige indtægter med cirka 25 millioner kroner, hvis man var fortsat med “uændret aktivitetsniveau”. En udfordring der ville vokse til cirka 48 millioner kroner frem mod 2023.

Dokumentation

Se fordeling af fyringer og nedlagte stillinger 

Departementet:
16 stillinger, heraf 6 ubesatte stillinger og 10 varslede afskedigelser

Styrelsen for Forskning og Uddannelse: 
25 stillinger, heraf 11 ubesatte stillinger og 14 varslede afskedigelser

Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte: 
21 stillinger, heraf 2 ubesatte stillinger og 19 varslede afskedigelser

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet


0:000:00