Opsamling: Aktører ønsker løft af dansk forskning

DEBAT: Altinget Forskning har efter valget spurgt en række aktører, hvad det første den nye minister skal tage sig af. Det overordnede budskab er klart, at forskning skal prioriteres højere. Læs de vigtigste pointer her.

Der er, ifølge aktørerne, masser af opgaver, som uddannelses- og forskningsminster Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal løse.<br>
Der er, ifølge aktørerne, masser af opgaver, som uddannelses- og forskningsminster Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal løse.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Sara Fleckner Vilstrup

Ane Halsboe-Jørgensen har været minister i et par måneder efterhånden. I det såkaldte forståelsespapir blev der blandt andet fokuseret på grøn forskning, og et løfte om at forskning skal styrkes.

Det er blandt andet de opgaver, som ligger på ministerens bord, men hvad er det første som en ny minister skal tage fat på? Det spurgte Altinget Forskning en række aktører om.

Høj prioritering af forskning og uddannelse er helt klart et fokus, som flere aktører mener er afgørende for Danmarks fremtid og noget, som regeringen skal tage alvorligt at styrke.

Læs de vigtigste indspark i debatten her:

DEA, Maria-Theresa Norn og Jeppe Wohlert
"Efter storhedsdagene under Globaliseringsindsatsen har forskningspolitikken i 2010'erne været præget af politisk nedprioritering og økonomiske nedskæringer."
Læs hele indlægget her.

Dansk Industri, Mette Fjord Sørensen
"Når vi skal finde gode bæredygtige løsninger på klimaudfordringerne, udfordringerne med at skaffe mad og rent vand til verdens befolkning og udfordringerne med bæredygtig transport og energi, kræver det, at virksomhederne og universiteterne har adgang til ny viden og innovative hoveder."
Læs hele indlægget her.

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, Chris Preuss
"De senere års reformer i uddannelsessystemet har sendt et klart signal om, at valgfriheden er blevet mindre, og at pladsen til omvalg eller at blive klogere er blevet reduceret."
Læs hele indlægget her.

Danske Professionshøjskoler, Stefan Hermann
"Vi skal have de uddannelser, samfundet har brug for. Og vi skal finde løsninger på, at der ikke er unge nok."
Læs hele indlægget her.

Danmarks Frie Forskningsfond, David Dreyer Lassen
"Der er brug for forskere inden for og på tværs af alle forskningsområder til at omsætte de mange fremragende forskningsidéer til reel værdi for den grønne omstilling og det danske samfund."
Læs hele indlægget her.

0:000:00