Opsamling: Udflytning af uddannelser skal prioriteres - men med omtanke

DEBAT: I de seneste uger har Altinget sat fokus på udflytning af uddannelser. Debatten viser, at der ønskes en bred geografisk dækning af uddannelsestilbud, men at disse skal placeres med omtanke. Læs debattens vigtigste pointer her.

Søndre Campus, Københavns Universitet. Flere debattører mener, at uddannelsesmuligheder uden for blandt andet hovedstaden skal styrkes.
Søndre Campus, Københavns Universitet. Flere debattører mener, at uddannelsesmuligheder uden for blandt andet hovedstaden skal styrkes.Foto: Pressefoto/Københavns Universitet
Sara Fleckner Vilstrup

Regeringen har flyttet statslige arbejdspladser til provinsen. Der er også et bredt politisk fokus på at flytte uddannelser ud af de største byer, hvor Dansk Folkeparti tidligere har meldt ud, at partiet mener, at ti procent af universitetsuddannelsespladserne skal ligge uden for de fire største byer. Socialdemokraterne har ligeledes påpeget, at der er behov for at flytte uddannelser til provinsbyerne.

Landdistrikternes Fællesråd har netop præsenteret et nyt udspil, som har fokus på netop uddannelser til hele landet.

Altinget inviterede en række debattører til at diskutere muligheder og problemstillinger i forbindelse med at sikre uddannelse i hele Danmark.

Det sagde de:

John Brædder (G), borgmester, Guldborgsund Kommune
"Jeg mener, at man skal give universiteterne og de højere læreanstalter i de store byer en økonomisk gulerod, som kan få dem til at lægge filialer af deres uddannelsesinstitutioner i provinskommunerne."
Læs hele indlægget her.

Nanna Højlund, næstformand, FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation)
"Hvis man ønsker sig forbedringer i den geografiske dækning – eller andre forhold i de videregående uddannelser – er den første bundne opgave at sikre et økonomisk grundlag at gøre det på. Vel at mærke uden, at den nu ekstremt pressede kvalitet bliver ringere."
Læs hele indlægget her.

Mette Fjord Sørensen, Chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed hos Dansk Industri
"Hvis vi skal konkurrere internationalt, er vi nødt til at have vidensmiljøer i verdensklasse, og det får vi ikke ved at sprede dem ud over hele landet."
Læs hele indlægget her.

Magnus Heunicke (S), velfærds- og landdistriktsordfører
"Vi har derfor brug for et centraliseringsstop. Og så skal uddannelserne tættere på de unge igen. Vores mål er, at alle unge, uanset hvor i landet de bor, skal have gode muligheder for at tage en uddannelse inden for en rimelig afstand af deres bopæl."
Læs hele indlægget her.

Stefan Hermann, formand for Danske Professionshøjskoler
"Behovet for vores dimittender kan som nævnt være lige stort i København og i det vestligste Jylland. Så placering af uddannelser skal svare på det omkringliggende samfunds behov og tage højde for en forventet udvikling, ikke mindst demografisk."
Læs hele indlægget her.

0:000:00