Ordførere kræver svar på, hvordan Ane Halsboe vil lave politisk styring af grøn forskning

TVIVL: Flere af regeringens støttepartier ønsker sig klare svar på, hvor meget og hvordan uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe (S) vil lave mere politisk styring af grønne forskningsmidler, som hun lagde op til i sidste uge.

"Når jeg læser "mere politisk styring" så rejser mine små nakkehår sig. Det er ikke noget, jeg på nogen måde kan støtte op om," siger Stinus Lindgreen (RV) om Ane Halsboes ønske om at have strammere politisk styring med grønne forskningsmidler.<br>
"Når jeg læser "mere politisk styring" så rejser mine små nakkehår sig. Det er ikke noget, jeg på nogen måde kan støtte op om," siger Stinus Lindgreen (RV) om Ane Halsboes ønske om at have strammere politisk styring med grønne forskningsmidler.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Da forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i Information ønskede sig mere politisk styring af grønne forskningsmidler, spidsede flere af ordførerne på området ører:

"Når jeg læser "mere politisk styring", så rejser mine små nakkehår sig. Det er ikke noget, jeg på nogen måde kan støtte op om. Selvfølgelig kan man sætte en retning og nogle rammer, men politisk styring er meget fjernt fra mit ideal om, hvordan man går til forskningspolitikken," siger Radikales Stinus Lindgreen.

"Jeg er noget bekymret, fordi det er uklart, hvad der menes med en politisk styring. Det skylder hun at fortælle om, hvad det er," siger Konservatives Katarina Ammitzbøll.

Ud over den sædvanlige forskningsreserve, der hvert år forhandles som en del af finansloven har regeringen valgt at afsætte 750 millioner kroner af den såkaldte krigskasse til grøn forskning. Men samtidig har uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen sagt, at de midler skal være underlagt strammere politisk styring.

Jeg er bange for at det bliver en centraliseret styring, hvor politikerne skal gøre sig til eksperter. Særligt inden for forskning, hvor det går så stærkt.

Katarina Ammitzbøll
Forskningsordfører (K)

I Information d. 3. september udtalte Ane Halsboe-Jørgensen blandt andet:

"Det er oplagt at have politisk mod til at sige, hvad vi satser på - også i de videnskabelige miljøer."

Jeg har en smule svært ved at vurdere, hvad Ane Halsboe-Jørgensen vil styre mere og hvordan hun vil gøre det. Jeg synes allerede at vi styrede midlerne mod den grønne forskning sidste år i forskningsreserven.

Astrid Carøe
Forskningsordfører (SF)

Ordførere: ja til grøn forskning, nej til politisk styring
I den nuværende regerings første finanslov blev 1,5 milliard kroner af forskningsreserven afsat til grøn forskning, heriblandt 629 millioner kroner til Innovationsfonden og 340 millioner kroner til Danmarks Frie Forskningsfond.

Det er fælles for de ordførere, Altinget har talt med, er, at de bakker om om at forske i løsninger til den grønne omstilling. De er dog usikre på, hvordan ministerens ønske om en øget politisk styring af de grønne forskningsmidler kommer til at se ud i praksis.

"Djævlen ligger i detaljen her. Det er meget uklart for mig, hvad hun mener med "strammere politisk styring" - og der er den eneste erfaring, hvordan det skete sidste år. Så det må betyde, at hun gerne vil lave mere detailstyring i forhold til sidste år. Jeg ved ikke mere, end der står i interviewet i Information, og der fremgår det ikke lysende klart, hvad hun mener," siger Stinus Lindgreen (R).









0:000:00