Organisationer vil have mere forskning til energirenoveringer

UBALANCE: Når der skal uddeles forskningsmidler på energiområdet, har politikerne et for enøjet fokus på vedvarende energi, mens de glemmer potentialet i energibesparelser, mener blandt andre Dansk Byggeri. V og DF anerkender problemstillingen.

Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Fra 2006 til 2016 blev der bevilget offentlige midler til forskning i energi for i alt 11 milliarder kroner.

Men mens udviklingen af vedvarende teknologier som sol- og vindenergi har været et forholdsvist varmt emne blandt politikerne, udgør projekter om energieffektivitet en mindre andel.

17 procent af den samlede bevilling er gået til forskning inden for energieffektivitet, som blandt andet omfatter renoveringer af boliger og offentlige bygninger.

Og det tal er alt for lavt, mener man i Dansk Byggeri.

Jeg anerkender, at der fortsat er potentiale i forhold til energibesparelser, men diskussionen er mere kompliceret end som så.

Thomas Danielsen
Energiordfører, Venstre

"Forskning i løsninger, der gør vores bygninger og virksomheder mere energivenlige, bør prioriteres højere politisk. Vi så gerne en mindre skæv balance, når pengene til forskningsprojekter fordeles," siger Camilla Damsø, der er chefkonsulent i Dansk Byggeri.

En billigere grøn omstilling
Regeringens udspil til en ny energiaftale ventes kort efter påsken, og her håber hun, at der bliver prioriteret anderledes på forskningsområdet.

"Ikke mindre end 40 procent af alt den energi, der bruges herhjemme, bliver brugt i vores bygninger. Og kan vi spare på energien, er der brug for færre vindmøller og solceller, så den grønne omstilling samlet set kan gennemføres billigere," siger hun.

Dansk Byggeri repræsenterer en lang række virksomheder, der leverer løsninger i forhold til at få mere energieffektive bygninger, men Camilla Damsø understreger, at der også ligger andet end økonomiske interesser bag ønsket om et stærkere fokus.

"Vi repræsenterer i ligeså høj grad virksomheder, som er med til at grave, når fjernvarmerørene skal lægges ned, og når der skal støbes fundamentet til havvindmølleparker. I forhold til at Danmark har en målsætning om, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050, er der behov for vedvarende energi. Men vi kommer ikke i mål, hvis vi ikke også har det andet ben med, som handler om et mere effektivt forbrug af energi," siger hun.

Dokumentation

Midler til energiforskning

I 2016 blev der bevilget offentlige forskningsmidler på energiområdet for 833 mio. kr.

  • 50 % til forsyningsteknologi (bl.a. bio og affald, sol og vind).
  • 27 % til smart grid og systemer (digital kommunikationsteknologi, der reagerer på lokale ændringer af energiforbrug).
  • 20 % til energieffektivitet (energibesparende løsninger, deriblandt renoveringer).
  • 3 % til andet.

Generelt er de offentlige bevillinger til energiprojekter faldet over de seneste fem år. I 2011 blev der bevilget 1,7 mia. kr.

(Kilde: Energiforskning.dk)


0:000:00