Overblik: Det mener aktørerne om internationale studerende

DEBAT: Debatten om internationale studerende er afsluttet, og der er overvejende enighed om, at de udgør et gode for Danmark. Udfordringen handler om at få flere til at blive.

Debatten om loftet over internationale studerende viser en overordnet enighed om, at Danmark skal gøre en indsats, for at flere bliver efter afsluttende eksamen.
Debatten om loftet over internationale studerende viser en overordnet enighed om, at Danmark skal gøre en indsats, for at flere bliver efter afsluttende eksamen.Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix
Sara Fleckner Vilstrup

Universiteterne har nedlagt en række studiepladser for internationale studerende, da det politisk fastsatte loft for SU til internationale studerende i 2018 blev nået.

Loftet over studiepladser til internationale studerende ønsker blandt andet Radikale venstre afskaffet.

Men en afskaffelse kolliderer med SU-forliget, som Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indgik i 2013. En del af aftalen indeholder nemlig det loft på 400 millioner kroners SU til de internationale studerende.

I debatten om internationale stillede Altinget Forskning en række aktører og politikere følgende spørgsmål:

Her er er de vigtigste indspark fra debattørerne:

Dansk Industri, Mette Fjord Sørensen
"Da man indførte reduktionen af antal pladser til de internationale studerende, var begrundelsen, at for mange tager tilbage til hjemlandet kort efter endt uddannelse, og derved var det den danske statskasse, der havde betalt for uddannelse og SU. Men selv om alt for mange tager hjem efter endt uddannelse, er internationale studerende stadig en god forretning."
Læs hele indlægget her.

Dansk Folkeparti, Jens Henrik Thulesen Dahl
"Et problem i dag er, at en meget stor del af de unge, som kommer her og får en uddannelse, rejser ud af landet efter endt eksamen. Og samtidig kan de jo tage pladser op på uddannelsesinstitutionerne for danske unge, som dermed ikke kan få den uddannelse, de gerne vil."
Læs hele indlægget her.

Dansk Erhverv, Mads Eriksen
"I Dansk Erhverv mener vi, at universiteterne bør gøre en målrettet indsats for at rekruttere flere internationale studerende til deres startupmiljøer."
Læs hele indlægget her.

Universiteterne, Bente Stallknecht
"Partierne i SU-forliget må kigge på det større regnestykke, løfte blikket fra regnearket med den ensidige kobling til SU-udgifter og se på det lidt længere perspektiv."
Læs hele indlægget her.

0:000:00