Overblik: Det mener aktørerne om karakterskalaen

TEMADEBAT: Det er tid til et opgør med fejlfokus og store spring mellem karaktererne, er langt de fleste aktører enige om. Men de mange krav til karakterskalaen er måske ikke sådan lige at løse. Læs alle indspark i debatten om karakterskalaen her.

Regerings ekspertgruppe skulle inden udgangen af september komme med et bud på en afløser til 7-trinsskalaen.
Regerings ekspertgruppe skulle inden udgangen af september komme med et bud på en afløser til 7-trinsskalaen.Foto: colourbox.com
Sara Fleckner Vilstrup

Regeringen nedsatte tidligere på året et ekspertudvalg, der ved udgangen af september skal komme med et bud på en karakterskala, der afløser den nuværende og udskældte 7-trinsskala.

Men der er mange krav til karaktersystemet, hvilket Vive-forsker, Tine Louise Mundbjerg Eriksen peger på i dette indlæg.

Skalaen er udskældt og aktørerne mener ligesom Regeringen, at det er tid til at få en ny. Altinget Forskning satte fokus på problemerne med følgende spørgsmål:

Igen og igen blev der peget på de store spring på midten, fejlfokus, trivsel og belønning af det ekstraordinære, som områder den nye skala skal imødekomme.

Blandt andet skrev Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne: ”De unge afkoder hurtigt, hvad der giver en god karakter og de lærer derfor at undgå risikoen for at begå fejl.”

For de studerende var fokus på at et nyt karaktersystem bør følges af færre karakterer. Her skrev formand for DSF, Johan Hedegaard Jørgensen:

”Hvis vi ønsker, at elever og studerende skal have udviklet vores kompetencer inden for selvstændighed, kreativitet og så videre, så bør vi rette blikket mod selve undervisningssituationen og genoverveje, hvad det egentlig er, der gives karakterer på baggrund af.”

Alt det og resten af debatten finder du her.

Herunder giver vi et overblik over debattens vigtigste budskaber:

0:000:00