Overblik: Det mener aktørerne om klimaforskning

DEBAT: Debatten om forskningens rolle i klimaindsatsen er ikke til at komme udenom. Nye løsninger skal findes, men hvordan forskning skal bidrage til grønne løsninger, er der ikke enighed om blandt aktørerne. Læs debattens vigtigste budskaber her.

Der er mange ønsker til, hvordan flere midler til klimaforskning skal prioriteres. Det viser debatten om forskningens bidrag til klimakampen.
Der er mange ønsker til, hvordan flere midler til klimaforskning skal prioriteres. Det viser debatten om forskningens bidrag til klimakampen.Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix
Sara Fleckner Vilstrup

Siden Altinget Forskning startede debatten med fokus på forskningens rolle i klimaindsatsen, er forskningsreserven forhandlet på plads.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger, det er en historisk stor satsning på grøn forskning.

I forbindelse med at forhandle forskningsreserven på plads var det blandt andet en kamp om fordelingen af midler mellem finansieringen af Danmarks Frie Forskningsfond og den mere strategiske forskning i Innovationsfonden.

Og netop den politiske indblanding i fordelingen af midlerne var både et omdrejningspunkt i debatten og i de politiske forhandlinger.

Altinget Forskning stillede en række aktører følgende spørgsmål:

Læs de vigtigste pointer fra debattens panel her:

Ungeklimarådet, Monika Skadborg 
"Vi skal af med de fossile brændsler, og nej, vi kan ikke vente på, at forskningen frembringer nye løsninger på det. Heldigvis er grøn energi allerede billigere end sort, så I kan bare gå i gang!"
Læs hele indlægget her.

Klimarealisterne, Karl Iver Dahl-Madsen
"Desværre er klimaudfordringen fyldt med 'politikfejl', idet politikere blander sig alt for meget i ting, de absolut ikke har forstand på."
Læs hele indlægget her.

Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, Jens Oddershede
"Tilførslen af yderligere en milliard kroner til grøn forskning rejser spørgsmålet, om der er volumen og kvalitet nok i de danske forskningsmiljøer, der eksplicit beskæftiger sig med grønne spørgsmål, til at absorbere så mange flere midler til grøn forskning." 
Læs hele indlægget her.

0:000:00