Overblik: Her er regeringens 38 forslag til et bedre klima og renere luft

DOKUMENTATION: Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner til en dedikeret dansk forsknings- og udviklingsindsats inden for CO2-optag og -lagring. Det er et af regeringens 38 klima-initiativer, men ellers er det ikke meget nyt på forskningsområdet.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Tirsdag præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) regeringens nye klima- og luftudspil i selskab med fem af regeringens ministre.

Udspillet har været varslet siden foråret, og det er det første af regeringens storstilede udspil i dette efterår.

Det indeholder i alt 38 initiativer, der kredser om transportsektoren, landbruget, skibsfarten, boligområdet og forbrugeroplysning. Her kan du få et overblik over dem alle:

1. Stop for salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030 og for nye plugin-hybridbiler fra 2035
Der skal ikke sælges flere nye traditionelle benzin- og dieselbiler i Danmark efter 2030, og fra 2035 skal der heller ikke sælges nye plugin-hybridbiler. Regeringen vil nedsætte en kommission, der skal komme med forslag til en samlet strategi for omstillingen af transportsektoren. Alle nye personbiler skal være lavemissionsbiler fra 2030, og målet skal skærpes yderligere, så alle nye biler fra 2035 er nulemissionsbiler.

2. Kommission skal vise vejen
Regeringen vil nedsætte en kommission, der får til opgave at analysere tiltag til udbredelse af grønne biler i stor skala i Danmark. Kommissionen skal også se på, hvordan vi fjerner barrierer, udbygger og omstiller infrastrukturen til de nye biltyper og forbereder samfundet økonomisk til en storskalaudrulning af grønne biler. Kommissionen får derudover til opgave at komme med forslag, der kan tilvejebringe alternative indtægter, når provenuet fra nuværende brændstofafgifter forsvinder.

3. Ingen registreringsafgift på grønne biler under 400.000 kroner i 2019 og 2020
Regeringen vil hæve bundfradraget i registreringsafgiften for elbiler og plugin-hybridbiler, så det i 2019 udgør 40.000 kroner og 77.500 kroner i 2020. Regeringen vil samtidig udskyde indfasningen af registreringsafgiften med ét år.

4. Lavere beskatning af grønne firmabiler
Regeringen vil fra perioden 2019 til 2022 indføre et fradrag i beskatningsgrundlaget for grønne firmabiler på 30.000 kroner.

5. Det skal være hurtigere at oplade sin lavemissionsbil
Regeringen vil afsætte en pulje på i alt 80 millioner kroner til hurtigladestandere, hvoraf 20 millioner kroner øremærkes hurtigladestandere på statsvejnettet, og 60 millioner kroner øremærkes til det kommunale vejnet med særligt fokus på trafikale knudepunkter.

6. Bedre mulighed for kommunerne for at give lavemissionsbiler rabat på parkering
Regeringen vil give kommunerne friere rammer til selv at give rabat til nul- og lavemissionsbiler.

0:000:00