Overblik: Sådan ser lovprogrammet om forskning og videregående uddannelse ud

LOVPROGRAM: Danmarks Innovationsfond skal have nyt lovgrundlag til februar, som skal tydeliggøre, at fondens opgave er at understøtte grøn omstilling i Danmark. Derudover skal Studievalg Danmarks vejledningsområde udgives. Se hele lovprogrammet, der vedrører forskning og videregående uddannelse her.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I forbindelse med Folketingets åbning har regeringen fremlagt sit lovprogram for folketingsåret 2020/2021.

Lovprogrammet byder både på et lovforslag, det skal gøre det muligt for videregående uddannelser at oprette adgangskurser på gymnasialt niveau for erhvervsuddannede og et lovforslag, der skal understøtte en geografisk spredning af velfærdsuddannelser. Som noget af det første kommer der også et lovforslag, som midlertidigt hæver virksomheders fradrag for udgifter forbundet med forsøgs- og forskningsvirksomhed.

Se hele listen over lovforslag her, samt regeringens beskrivelse af dem. Forslagene er sorteret kronologisk.

Ændring af afskrivningsloven, ligningsloven og selskabsskatteloven (Midlertidig forhøjelse af fradrag for udgifter til forsøgs‐ og forskningsvirksomhed og af bundfradraget ved udlejning af fritidsboliger samt selskabsskattefritagelse af Fonden) (Okt I)
Lovforslaget har for det første til formål at forhøje fradraget for virksomheders udgifter til forsøgs- og forskningsvirksomhed i indkomstårene 2020 og 2021. Virksomhederne kan maksimalt opnå en skatteværdi af merfradraget på 50 mio. kr. Det foreslås endvidere at skattefritage Fonden, der oprettes med henblik på rekapitalisering af større, samfundsbærende danske virksomheder, der er påvirket af covid-19. Denne del af lovforslaget er en opfølgning på aftalen om udfasning af hjælpepakker, stimuli-initiativer og eksportinitiativer mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet fra juni 2020. Formålet med lovforslaget er endvidere midlertidigt i indkomståret 2020 at forhøje bundfradraget ved udlejning af sommerhuse, hvor der sker indberetning af lejeindtægten, med henblik på at give de private udlejere af fritidsboliger en økonomisk håndsrækning. Denne del af lovforslaget er en opfølgning på aftalen mellem samme partier om sommerpakken fra juni 2020.

Ændring af lov om Studievalg Danmark (Udvidelse af Studievalg Danmarks vejledningsområde) (Okt I)
Lovforslaget har til formål at udvide Studievalg Danmarks vejledningsområde, således at vejledningen fremover også omfatter valg af erhvervsuddannelse. Lovforslaget er en opfølgning på en aftale herom mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance fra marts 2020.

Ændring af lov om akkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner (Forlængelse af institutionsakkreditering som følge af covid‐19) (Okt I)
Formålet med lovforslaget er at give uddannelses- og forskningsministeren mulighed for i en begrænset periode at forlænge en videregående uddannelsesinstitutions institutionsakkreditering, hvis det som følge af foranstaltninger iværksat med henblik på at forebygge eller inddæmme udbredelse af covid-19 vil være umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt at gennemføre en ny institutionsakkreditering inden den gældende akkrediteringsperiodes udløb.

Ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, lov om maritime uddannelser og forskellige andre love og om ophævelse af lov om friplads og stipendium til visse udenlandske studerende ved erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser (Adgangskurser til udvalgte erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser, godkendelse af maritime ikke‐videregående uddannelser m.v.) (Nov I)
Lovforslaget har bl.a. til formål at give mulighed for, at videregående uddannelsesinstitutioner kan udbyde adgangskurser på gymnasialt niveau til udvalgte videregående uddannelser for erhvervsuddannede. Denne del af lovforslaget er en opfølgning på aftalen Fra folkeskole til faglært – Erhvervsuddannelser til fremtiden mellem den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti fra november 2018. Lovforslaget indeholder derudover bl.a. initiativer vedrørende maritime uddannelser og uddannelsesinstitutioner, herunder godkendelse af uddannelser og uddannelsesudbud på ikke-videregående niveau samt administrative fællesskaber.

Ændring af lov om Danmarks Innovationsfond (Justering af rammerne for Danmarks Innovationsfond m.v.) (Feb II)
Lovforslaget har til formål at justere rammerne for Danmarks Innovationsfond, således at forsknings- og innovationssystemet bedst muligt understøtter grøn omstilling. Med lovforslaget følges desuden op på evalueringen af Danmarks Innovationsfond fra marts 2019 og anbefalinger fra det internationale ekspertpanel om det danske innovationssystem fra november 2019.

Lovgivning om bedre uddannelsesmuligheder uden for de store byer (Feb II)
Lovforslaget har til formål at understøtte en bedre geografisk spredning af bl.a. velfærdsuddannelserne. Lovforslaget følger bl.a. op på den politiske forståelse ”Retfærdig retning for Danmark” mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fra juni 2019.

0:000:00