Poul Due Jensens Fond pumper 40 millioner i vandforskning

FORSKNING: Poul Due Jensens Fond har doneret godt 40 millioner kroner til Aarhus Universitets nye Centre for Water Technology, hvor der forskes i bæredygtige vandkredsløb.

Foto: /ritzau/Jens Nørgaard Larsen
Mikkel Bødker Olesen

Aarhus Universitets nye Centre for Water Technology (WATEC) har fået fire donationer på tilsammen godt 40 millioner kroner fra Poul Due Jensens Fond.

Pengene skal bruges til nye professorater og ansættelse af postdocs inden for forskning i vandbehandling, vandkvalitetssensorer, samt opbygning af et avanceret sensorlaboratorium.

WATEC ledes af professor Niels Peter Revsbech, og han glæder sig over donationen, der giver WATEC nye muligheder:

”Der gøres plads til at lade de vilde ideer blomstre, og støtten er ikke bundet op på politik, styring og bindinger. At fonden repræsenteres i styregruppen giver flere fordele: vi får mulighed for løbende at tilpasse rammerne, og vi kan drage fordel af, at fonden har fingeren på pulsen med hensyn til omverdenens behov”.

Styrkelse af vandteknologier og verdensmål
WATEC åbnede i oktober 2017, og målet var at samle og styrke forskningen inden for vandteknologier lige fra kortlægning af vandressourcer og naturens vandkredsløb til spildevandshåndtering og udvikling af sensorer, der kan anvendes til at kontrollere vandrensning og afsløre skadelige stoffer i vandet.

”Forskningen vil på én gang løse vigtige samfundsopgaver og skabe et betydeligt potentiale for dansk industri – både for eksisterende og nye virksomheder inden for den danske vandsektor,” siger dekan for Science and Technology på Aarhus Universitet, Niels Christian Nielsen.

Med den ekstra kapitalindsprøjtning kan WATEC både være med til at bringe Danmark i verdenseliten inden for vandbehandling og hjælpe med at nå FN’s 6. verdensmål.

”Spildevandsbehandling er, gennem global udbredelse af vandgenbrug, ressourcegenvinding og energiproduktion, nøglen til at opfylde FN's verdensmål nummer 6, nemlig rent vand og sanitet til alle inden 2030,” siger direktør i Poul Due Jensens Fonds, Christian Hartvig.

0:000:00