Professorer langer ud efter regeringen: Universiteter bliver forsømt i genåbningsplan

GENÅBNING: Forskningsministeren siger, at hun gør, hvad hun kan, for at universitetsansatte kan komme tilbage på arbejde hurtigst muligt. Men en række professorer er utilfredse, og de kritiserer regeringen for at nedprioritere genåbningen af universiteter.

Forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) holder tale til et event på Københavns Professionshøjskole.
Forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) holder tale til et event på Københavns Professionshøjskole.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Indtil videre har en række liberale erhverv og offentlige arbejdspladser fået tilladelse til at åbne.

Men de fleste ansatte på landets universiteter har stadig ikke fået klar besked på, hvornår de må vende tilbage på arbejde, og hvem der må gå på arbejde.

Det vækker undren og frustration blandt ansatte i forskningsmiljøer, siger Thomas Bjarnsholt, professor i bakteriologi på Københavns Universitet.

”Mange forskere kan ikke lave deres arbejde derhjemme. Derfor har vi brug for at være fysisk til stede på vores arbejdsplads hurtigst muligt,” siger han.

Jeg har informeret Mette Frederiksen om, at ansatte i forskningsmiljøet gerne vil tilbage på deres arbejdspladser hurtigst muligt, og vi arbejder på, at endnu flere kan få lov til at vende tilbage, når tredje fase starter.

Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Forsknings- og uddannelsesminister

For at gøre politikerne opmærksomme på professorernes utilfredshed er en række professorer fra forskellige universiteter gået sammen om at skrive et åbent brev til regeringen og Folketinget, hvor de opfordrer regeringen til at prioritere genåbningen af universiteterne i de kommende genåbningsforhandlinger.

Dyrt for samfundet
Den økonomiske ekspertgruppe har for nylig udarbejdet en økonomisk statusrapport, som viser, at universiteter har en relativt lille effekt på smittetryk og høj samfundsøkonomisk betydning i Danmark.

Derfor vil det koste universiteterne og samfundet dyrt, hvis det fortsat kun er ansatte, som har en kritisk funktion, der må gå på arbejde, mener Thomas Bjarnsholt:

”Lige nu sidder en masse postdocs og ph.d.-studerende derhjemme og frygter for deres projekter og jobsituation. For de er ansat på midlertidige kontrakter, og de er ikke omfattet af nogle af hjælpepakkerne, som regeringen har lavet.”

Thomas Bjarnsholt understreger desuden, at en række store som små forskningsprojekter risikerer at gå tabt på grund af stilstanden hos universiteterne.

0:000:00