Debat

Radikale: Vi vil investere et vanvittigt beløb i uddannelse

DEBAT: Radikale vil have flere uddannelsespladser i tyndt befolkede områder. Det skal ske ved at oprette kommunale og regionale læringscentre, og ved at investere massivt i uddannelse, skriver Sofie Carsten Nielsen (R).

Tidligere uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) skriver om de Radikales nye uddannelsesudspil. 
Tidligere uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) skriver om de Radikales nye uddannelsesudspil. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sofie Carsten Nielsen
Stedfortrædende politisk leder, Radikale Venstre

Vigtigst af alt vil vi investere et vanvittigt beløb i Danmarks uddannelser.

Sofie Carsten Nielsen
Stedfortrædende politisk leder, Radikale Venstre

Alle unge skal have adgang til uddannelse – uanset, hvor de vokser op i Danmark. For uddannelse gør drømme til virkelighed.

Det er afgørende for mig, at vores børn og unge ser optimistisk på fremtiden og føler, at de kan blive en del af den. Og det uanset om de bor i Kolding, København, Holstebro eller Haderslev.

Derfor skal vi skabe markant bedre muligheder for uddannelse der, hvor der er i dag er dårligst.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Målet er klart: Unge skal i højere grad kunne uddanne sig og arbejde dér, hvor de er opvoksede.

I dag er det dog ikke tilfældet. Konsekvensen er enten den, at mange unge i tyndt befolkede områder aldrig får taget en uddannelse. Eller også flytter de for at tage en uddannelse. Når de flytter, kommer de sjældent tilbage. Selvom de måske gerne vil.

Mulighed for at studere i hele Danmark
For det første ønsker vi, at halvdelen af fremtidens uddannelsespladser oprettes uden for de største byområder.

Hvis flere unge har adgang til uddannelser i deres lokale område, kan vi skabe et Danmark uden kanter, og vi kan give mange flere af de børn og unge, der i dag ikke får en uddannelse, flere muligheder.

For det andet vil vi give regionerne større indflydelse på fordelingen af studiepladser. I dag skal regionerne kun høres, når uddannelser lukkes.

Vi mener, at regionerne skal være med til at styre, hvor uddannelserne åbnes. På den måde kan lokale ildsjæle sprede lokale uddannelser.

Kommuner, uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet
Ved at kaste et blik på udlandet er der heldigvis grund til optimisme på yderområdernes vegne.

Faktisk skal vi ikke længere end til landkommunen Västervik i Sverige.

Gennem et unikt samarbejde med erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne har kommunen skabt et læringscenter. Læringscentret formidler uddannelsestilbud til de unge, inddrager erhvervslivet og støtter de unge i at gennemføre virtuelle uddannelser.

Nogle vil sikkert tænke, at det ikke vil gøre den store forskel. Men det gør det: 19 ud af 20 af Västerviks unge kommer i job efter endt uddannelse. Og det på trods af, at Västerviks afstand til Stockholm svarer til afstanden mellem København og Aabenraa.

Det er imponerende. Og derfor vil vi etablere en pulje på 50 millioner kroner til at kickstarte etableringen af kommunale og regionale læringscentre.

En vanvittig investering i uddannelse
Vigtigst af alt vil vi investere et vanvittigt beløb i Danmarks uddannelser.

Vi vil bede de danskere, der kan, om at være bare lidt længere tid på arbejdsmarkedet. På den måde kan vi annullere regeringens massive besparelser på uddannelse og tilmed investere én ekstra årlig milliard i børn, unge og uddannelse.

At investere i uddannelse er nøglen til at skabe bedre uddannelser i hele Danmark.

For ifølge formand for Danske Professionshøjskoler, Stefan Hermann, er netop regeringens uddannelsesbesparelser den største hindring for, at vi kan lave uddannelser i hele Danmark.

For det er dyrere pr. elev at drive mindre uddannelsestilbud end på de større uddannelsessteder.

Regeringens besparelser rammer derfor typisk hårdere uden for de store byer.

Ved at tilføre flere midler kan vi stoppe lærerfyringerne, sikre bedre tid til eleverne og bedre muligheder for fx gode lokaler med moderne udstyr – alt det som skaber den gode og spændende undervisning og giver flere børn og unge flere muligheder.

Et Danmark uden kanter
Radikale Venstre står klar til at skabe et Danmark uden kanter. Jeg vil bort fra en uddannelsespolitik i bakgear. I stedet skal vi have ambitioner på vegne af børn og unge i hele Danmark. Vi skal have et Danmark uden kanter. Uddannelse er vejen.

Læs hele vores udspil her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00