Debat

Rambøll i opråb til S og DF: Vi skal ikke lukke SU-kassen for udenlandske studerende

DEBAT: Udenlandsk arbejdskraft er afgørende for Danmarks forsatte vækst og velfærd. Derfor nytter det ikke, at DF og S vil lukke SU-kassen i for udenlandske studerende. Tværtimod skal vi sørge for, at færre forlader Danmark efter endt studie, skriver direktør Ib Enevoldsen.

Vi skal have fat i de udenlandske studerende, inden de har etableret sig med familie og fast ejendom, mener Ib Enevoldsen.
Vi skal have fat i de udenlandske studerende, inden de har etableret sig med familie og fast ejendom, mener Ib Enevoldsen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ib Enevoldsen
Administrerende direktør, Rambøll i Danmark

Dansk økonomi er inde i et opsving. Beskæftigelsen er rekordhøj, og ledigheden fortsætter med at falde. Samtidig melder stadig flere virksomheder om mangel på arbejdskraft, og de må derfor kigge uden for Danmarks grænser for at finde de dygtige hoveder og hænder, de har brug for.

Ikke desto mindre har Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gjort det til en mærkesag frem mod Europa-Parlamentsvalget 26. maj, at det skal være sværere for udenlandske studerende at få adgang til dansk uddannelsesstøtte. Partierne mener, at det er for dyrt for Danmark.

Sandheden er imidlertid, at vi har brug for de dygtige medarbejdere fra udlandet og de internationale studerende, der allerede er her, hvis vi ønsker vækst og velstand i Danmark i de kommende år. De udenlandske studerende er derfor ikke et problem, men en del af løsningen på vækst og velfærd, hvis vi formår at fastholde dem.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Knowhow og innovationskraft
Danmark kommer til at mangle 10.000 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025. Uden de udenlandske medarbejdere risikerer vi at tabe opgaverne til konkurrenter i udlandet, fordi vi ikke kan levere ingeniørerne selv, og Danmark mister knowhow, der i stedet bygges op i udlandet. Det går ud over innovationskraften og i sidste ende over vækst og velfærd i Danmark. Derfor har Danmark brug for udenlandsk arbejdskraft, hvis opsvinget skal holdes i live.

Som global virksomhed, der henter 75 procent af vores omsætning fra udlandet, er Rambøll dybt afhængig af vores mange internationale medarbejdere, der er med til at udvikle vores virksomhed indefra og give os en større tilgang af international viden, som er afgørende, hvis vi skal vinde i den globale konkurrence. Vi er alene i Danmark 45 forskellige nationaliteter, og godt 10 procent af vores dygtige studentermedhjælpere er udenlandske.

Vi ser især store fordele i at tage fat i udlændingene, inden de har etableret sig med familie og fast ejendom. I modsætning til færdiguddannede specialister har de udenlandske studerende lettere ved at rykke teltpælene op og flytte til Danmark.

40 procent af internationale studerende forlader fortsat Danmark, når deres uddannelse er slut, og det tal er for højt.

Ib Enevoldsen
Administrerende direktør, Rambøll i Danmark

Samtidig har de ved et studieophold i Danmark allerede fået en forsmag på, hvad det vil sige at være på det danske arbejdsmarked. At fjerne SU'en fra de udenlandske studerende er derfor et skridt i den forkerte retning. Det vil betyde, at de studerende vælger andre lande at læse i, og Danmark mister ganske enkelt værdifuld knowhow og innovationskraft.

For mange forlader Danmark
I stedet for at fjerne SU'en skal vi tage fat om roden på problemet og blive skarpe på, hvordan vi fastholder de dygtige udenlandske studerende efter endt studie, så de bliver en endnu bedre forretning for Danmark. For 40 procent af internationale studerende forlader fortsat Danmark, når deres uddannelse er slut, og det tal er for højt.

I en tid med pres på arbejdsmarkedet skal vi derfor sætte alle sejl ind for at brande os positivt over for udenlandske medarbejdere og internationale dimittender og styrke deres muligheder for at træde ind på det danske arbejdsmarked.

I stedet for at lukke os om os selv har vi alle en fælles opgave med at åbne os mod verden og gøre Danmark til et af de meste attraktive lande at bosætte sig i. Den opgave løses ikke ved at lukke for SU-kassen hos de internationale studerende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ib Enevoldsen

Direktør, Rambøll, formand, Molio
cand.polyt. (Aalborg Uni. 1988), ph.d. (Aalborg Uni. 1991)

0:000:00