Reaktioner på udflytningsplan: Overraskende, at blande politik ind i uddannelsesudbud

UDFLYTNING: "Vi er allerede ude i landet," siger erhvervsakademier og professionshøjskoler, efter at de er blevet inddraget i regeringens udflytningsplan. Institutionerne er også overraskede over, at man nu vil blande politiske og regionale hensyn ind i uddannelsesudbud, som ellers vurderes på objektive kriterier. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) indrager uddannelsesinstitutioner i udflytningskabalen i et interview mandag. Her er reaktioner fra professionshøjskoler og erhvervsakademierne.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) indrager uddannelsesinstitutioner i udflytningskabalen i et interview mandag. Her er reaktioner fra professionshøjskoler og erhvervsakademierne.Foto: /Ritzau/ Liselotte Sabroe
Toke Gade Crone Kristiansen

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fortryder, at uddannelser ikke blev udflyttet fra de større byer i første omgang af regeringens udflytninger af statslige arbejdspladser.

Det siger han i et interview i Avisen Danmark mandag og lover samtidig, at regeringen vil rette op på fortidens fejltagelser i den udflytningsrunde, som forventes at komme senere i denne uge.

”Det er gået op for mig, at der er et massivt behov for, at vores erhvervsrettede uddannelser kommer tættere på de virksomheder, der efterspørger arbejdskraften,” siger Troels Lund Poulsen mandag til avisen.

Ifølge avisen handler udflytningsplanerne kun om de korte og mellemlange uddannelser, der som bekendt udbydes af professionshøjskoler og erhvervsakademier.

Troels Lund Poulsen lægger op til, at det i hvert fald handler om at placere flere såkaldte uddannelsesstationer ude i landet, som fungerer som satellitter til uddannelsesinstitutionerne.

Det er dog usikkert, hvordan planerne berører institutionernes nuværende aktiviteter og placeringen af disse, da ministeren ikke har ønsket at kommentere planerne yderligere.

Politiske kriterier afløser objektivt system?
Meldingen fra beskæftigelsesministeren kommer som en overraskelse for formanden for Danske Erhvervsakademier, Niels Egelund.

”De erhvervsrettede og de korte og mellemlange uddannelser, det er jo os,” konstaterer Niels Egelund.

Men Niels Egelund antager, at Troels Lund Poulsens udmelding ikke betyder en egentlig udflytning af institutioner og at der i stedet udelukkende er tale om at placere de mindre uddannelsesstationer, der fungerer som satelitter til institutionerne.

Dokumentation

Det står der om udflytning i regeringsgrundlaget

Udflytning af statslige arbejdspladser

De statslige institutioner er sat i verden for at løse opgaver til gavn for borgere og virksomheder i hele Danmark. Statens arbejdspladser skal derfor også være fordelt i hele landet. Og selv om statslige arbejdspladser ikke i sig selv er tilstrækkelige til at skabe vækst og udvikling, vil en decentral placering være med til at skabe mere aktivitet i det pågældende område.

Pr. 1. oktober 2016 er der flyttet 1.126 af de besluttede knap 3.900 arbejdspladser. Langt størstedelen af de udflyttede institutioner skal være udflyttet inden udgangen af 2017.

Regeringen vil ved udvidelse af eksisterende eller ved oprettelse af nye statslige institutioner som udgangspunkt placere disse uden for hovedstadsområdet, medmindre særlige grunde taler imod. Regeringen vil i 2018 fremlægge forslag til yderligere udflytning af statslige arbejdspladser – baseret på erfaringerne med de allerede besluttede udflytninger.


0:000:00