Regeringen garanterer højt bundniveau for grønne forskningspenge "så længe, der er udfordringer med grøn omstilling"

STRATEGI: Forskningsministeren vil lave forandringer i forskningssektoren med ny strategi. Innovationsfonden får en ny, koordinerende rolle for langsigtede 'grønne missioner'. Det skal øge den politiske styring af forskningen uden at forkorte armslængden.

Sidste år afsatte Folketingets partier 2,3 milliarder kroner til grøn forskning. Det niveau vil regeringen matche "så længe vi sidder her, og så længe vi har en udfordring med den grønne omstilling," siger Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.<br><br>
Sidste år afsatte Folketingets partier 2,3 milliarder kroner til grøn forskning. Det niveau vil regeringen matche "så længe vi sidder her, og så længe vi har en udfordring med den grønne omstilling," siger Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Chris LehmannHjalte T. H. Kragesteen

Efter en måneds spænding løfter uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) nu sløret for, hvordan den øgede politiske styring af den grønne forskning, hun har ønsket sig, skal virke i praksis.

I regeringens nye grønne forskningsstrategi sættes der ord på, hvordan ministeren ønsker at fordele de 750 millioner, regeringen har taget fra den såkaldte corona-krigskasse, som skal forhandles sammen med dette års forskningsreserve.

Strategien skruer på to elementer af det offentligt finansierede forskningssystem. For det første udpeger den fire konkrete "grønne missioner", som regeringen ønsker sig, forskningsmiljøerne skal fokusere på.

Det er teknologier til grønne brændsler, CO2-fangst, teknologier til grøn omstilling i landbruget og reduktion og genanvendelse af plastaffald.

Hvis det betyder, at forskningsreserven kun må gå til det grønne, eller måske kun til klimamålet om 70 procent, så bliver det meget smalt. Vi skal virkelig passe på, at det ikke bliver på bekostning af andre vigtige ting.

Katarina Ammitzbøll
Forskningsordfører, Konservative

{{toplink}}

Men samtidig lægger strategien også op til strukturelle forandringer af forsknings-fødekæden fra grundforskning til kommercialisering af en ny teknologi. De største forandringer er målrettet det danske innovationssystem, som nationale og internationale rapporter har kritiseret for at være ineffektivt.

Det giver fin mening at handle på anbefalingerne fra rapporten om innovationssystemets mangler. Det jeg altid er bekymret for, er at forskningspolitikken bliver for meget zig-zag.

Stinus Lindgreen
Forskningsordfører, Radikale Venstre

Regeringen tager initiativet til sig
Omdrejningspunktet for den nye forskningsstrategi er de såkaldte 'grønne missioner', forskningsområder, som regeringen udpeger. Ifølge strategien vil regeringen hvert år vurdere, om der skal søsættes nye missioner, samt om de igangsætte missioner "forløber tilfredsstillende," står der i strategien.

"I årene, der kommer, er der retning for den grønne forskning i Danmark. Men det kan løbende revurderes politisk, hvis vi får store gennembrud på den grønne omstilling, så kan vi politisk gå tilbage og finde nyt fundament og udpege det nye store potentiale. Men den vigtige del er, at det her kommer ikke til at gå væk på vores vagt," siger forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

De grønne missioner skal løses af såkaldte grønne partnerskaber, som inkluderer både forskningsinstitutioner, erhvervsliv, forskningsfonde og alle andre interessenter i den grønne omstilling. Det bliver Innovationsfonden, der får opgaven med at koordinere arbejdet i de grønne partnerskaber.

0:000:00