Regeringen vil lempe regler for udenlandske forskere og fastholde studerende i landet

ARBEJDSKRAFT: Regeringen vil på trods af parlamentarisk modvind gøre det lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft med nyt udspil. Initiativerne skal ikke mindst tilgodese udenlandske forskere og gøre det lettere at fastholde udenlandske studerende i landet. 

Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe
Toke Gade Crone Kristiansen

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) præsenterede onsdag eftermiddag et udspil, som skal gøre det lettere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. 

Den store overskrift i udspillet er, at regeringen lægger op til at sænke beløbsordningen for en bestemt gruppe af nationaliteter. Et forslag, som dog allerede er blevet afvist af DF og S, som danner alliance på området.

Regeringen lægger også op til at gøre noget for udenlandske forskere, som skal have lempeligere regler, og så vil regeringen lave tiltag for at fastholde udenlandske studerende i landet.

På forskerområdet lykkedes det i foråret at finde et flertal for at lempe de regler, som resulterede i bøder til forskere.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at regeringen kan regne med sit parlamentariske grundlag til at gennemføre udspillet på dette område heller. 

"Vi vil møde op til forhandlinger og stille spørgsmålet: Hvad er det lige præcist, der er problemet? Forskere kan komme til Danmark og arbejde i dag. Ph.d.-studerende kan blive, hvis de bliver ansat, og kan hente familien til landet uden om familiesammenføringsreglerne," konstaterer udlændingeordfører Martin Henriksen (DF). 

Her er en gennemgang af, hvad regeringen vil gøre på forsknings- og uddannelsesområdet, hvis der kan findes fælles fodslag i Folketinget.

Fastholde studerende i landet 
Regeringen lægger op til at begrænse antallet af udenlandske studerende fra næste år, men med udspillet lyder meldingen nu også til uddannelsesinstitutionerne, at de, som kommer, skal blive.

For at opnå den målsætning vil regeringen have uddannelsesinstitutionerne til at etablere partnerskaber med erhvervsliv og kommuner.

0:000:00