Regeringen vil prioritere digitale teknologier med forskningsreserven

FORHANDLINGER: Regeringen lægger op til at overføre flere midler til det digitale område fra forskningsreserven, som partierne indleder forhandlinger om fredag.  

Foto: Ritzau Scanpix/ Natalie Schluter
Toke Gade Crone Kristiansen

Regeringen vil prioritere 300 millioner kroner til forskning i nye teknologiske muligheder, herunder kunstig intelligens og andre digitale teknologier.

Sådan lyder meldingen fra uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) forud for forhandlingerne om forskningsreserven. 

Forhandlingerne om forskningsreserven begynder fredag formiddag, og nu letter regeringen altså sløret for nogle af sine prioriteringer, imens det endelige forhandlingsoplæg stadig holdes gemt til sættemødet. 

Regeringen lægger op til at prioritere 220 millioner kroner til forskningsområdet, der skal udmøntes af Innovationsfonden, imens 80 millioner kroner til området skal udmøntes af Danmarks Frie Forskningsfond. 

"Kunstig intelligens og andre nye teknologier kan hjælpe os til at skabe et bedre samfund og løse en lang række konkrete udfordringer. Hvis vi vel at mærke former teknologien efter vores værdier, så den understøtter et åbent og demokratisk samfund," begrunder Tommy Ahlers prioriteringen. 

Stigning
Sidste år blev der med aftalen om fordeling af forskningsreserven for 2018 afsat 160 millioner kroner til forskning i nye teknologiske muligheder.

Regeringen lægger således op til en højere prioritering af området.

"Det er afgørende, at Danmark er med i udviklingen – og at vi skruer op for vores forskning i kunstig intelligens," siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Den højere prioritering er dog ikke givet på forhånd og afhænger af de forhandlinger, som begynder i morgen.  

Dokumentation

Regeringens prioriteter:

220 mio. kr. til strategisk forskning inden for hovedområdet fra Forsk2025-kataloget "Nye teknologiske muligheder", hvor midlerne rettes mod forskning inden for bio- og life science, materialeudvikling, produktionsteknologi og -systemer. og kan bidrage til tværdisciplinær forskning. 

Øremærkning: Af midlerne til forskning i nye teknologiske muligheder øremærkes 100 mio. kr. til aktiviteter i et nationalt center for forskning i digitale teknologier, der skal gå på tværs af forskningsinstitutionerne i Danmark. Forskningscenteret er tidligere annonceret i regeringens forsknings- og innovationspolitiske strategi, og som en del af initiativet Digital Hub Denmark fra regeringens strategi for Danmarks digitale vækst.

80 mio. kr. til forskning i digitale teknologier som kunstig intelligens (AI), big data, internet of things, it-sikkerhed mv., med fokus på kapacitetsopbygning af den danske talentmasse.


0:000:00