Rigsrevisionen afslutter sag om indkøb på uddannelsesinstitutioner

STYR PÅ DET: Ministeriets tiltag er tilstrækkelige, og derfor vurderer Rigsrevisionen, at sagen om indkøb på uddannelsesinstitutioner nu kan lukkes.

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Der ser ud til at være kommet styr på praksisserne for indkøb på de videregående uddannelser. 

Sådan lyder det fra Rigsrevisionen, der derfor afslutter sagen, som tog sin begyndelse tilbage i 2015. 

“Rigsrevisionen finder initiativerne tilfredsstillende og vurderer, at sagen kan afsluttes,” skriver de i deres opfølgende notat.  

Flere overholdt ikke regler 
Sagen startede i 2015; da rigsrevisionen undersøgte 12 uddannelsesinstitutioner, var konklusionen, at flere universiteter og professionshøjskoler ikke overholdt de gældende love i forhold til indkøb og udbud.  

Undersøgelse viste blandt andet, at 16 ud af 62 køb med en værdi over tærskelværdien i EU-udbudsreglerne ikke havde været i EU-udbud, og 22 ud af 33 køb af varer og tjenesteydelser havde ikke været annonceret, som tilbudsloven kræver. 

“Rigsrevisionen finder det meget utilfredsstillende, at institutionerne ikke overholder de gældende love,” skrev de tilbage i 2015. 

Den beretning fik også Statsrevisorerne til at erklære sig utilfredse.   

Gode initiativer fra ministeriet 
Det fik Uddannelses- og Forskningsministeriet til at gennemgå årsrapporterne på uddannelsesinstitutionerne og samtidig indskærpe over for institutionerne, hvad der forventes af dem.  

Ministeriet vil stadig følge indkøbsområdet gennem deres økonomiske tilsyn og som et fast element i den løbende dialog med institutionerne. 

Dokumentation

Rigsrevisionen baserer sin konklusion på baggrund af nedenstående initiativer fra Uddannelses- og Forskningsministeriet:  

  • Uddannelses- og Forskningsministeriet har fulgt op på indkøbsområdet gennem tilsyn med uddannelsesinstitutionernes årsrapporter for 2015, 2016 og 2017 og vil fortsat følge indkøbsområdet gennem sit økonomiske tilsyn og som et fast element i den løbende dialog med institutionerne. 
  • Uddannelses- og Forskningsministeriets opfølgning viste, at størstedelen af institutionerne har en indkøbspraksis, som understøtter, at indkøb sker efter gældende regler. Opfølgningen viste videre, at størstedelen af institutionerne beskriver tilfredsstillende arbejdsgange i forhold til at understøtte, at indkøb foretages bedst og billigst, ligesom langt de fleste institutioner har retningslinjer for, hvordan indkøbere skal agere.  
  • Uddannelses- og Forskningsministeriets opfølgning viste desuden, at hovedparten af institutionerne beskriver en organisering, der danner grundlag for tilstrækkelig registrering af og opfølgning på indkøb.  
  • Uddannelses- og Forskningsministeriet fandt det dog nødvendigt yderligere at følge op på en del institutioners indkøbspraksis, hvilket er sket ved, at ministeriet har præciseret indholdet af sine forventninger på det givne område og/eller har indhentet yderligere redegørelser. Ud fra de nye redegørelser vurderer ministeriet samlet set, at institutionerne i tilfredsstillende grad lever op til reglerne om indkøb og indkøbspraksis. 

Læs Rigsrevisionens beretning.


0:000:00