Se indretningen af ny erhvervsfremme og hvor de nye erhvervshuse skal ligge

DOKUMENTATION: Ny aftale om erhvervsfremme betyder etablering af nye erhvervshuse, en central pengekasse af uvis størrelse og nye kommunale bestyrelsesposter. Få overblikket her.

Regeringen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen indgik torsdag en aftale med Dansk Folkeparti om fremtidens erhvervsfremmesystem.
Regeringen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen indgik torsdag en aftale med Dansk Folkeparti om fremtidens erhvervsfremmesystem.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Regeringen og Dansk Folkeparti indgik torsdag eftermiddag et forlig om fremtidens erhvervsfremmesystem.

Den politiske aftale indebærer, at regionerne ikke længere vil kunne bedrive selvstændig erhvervsfremme, og at strukturfondsmidler fremover samles i en national pengekasse under en nyoprettet national erhvervsfremmebestyrelse.

Kommunerne får fortsat lov til at udføre en vis lokal erhvervsfremme, så længe de holdes inden for kommunegrænserne. Tilsvarende vil kommunerne også stå for basal 1:1-rådgivning af virksomheder og på den måde fungere som mange virksomheders umiddelbare indgang til det offentlige erhvervsfremmesystem.

De regionale væksthuse erstattes af syv nye tværkommunale erhvervshuse, som skal stå for den mere specialiserede vejledning. Husene finansieres af kommunerne og vil blive placeret i henholdsvis Aalborg, Aarhus, Odense, Haderslev, Vordingborg, Sorø og København.

Kommunalpolitikere i mindretal
Erhvervshusene får hver deres bestyrelser med medlemmer udpeget af de relevante kommunekontaktråd. Fire af medlemmerne er virksomhedsrepræsentanter indstillet af erhvervsorganisationerne, tre er kommunalpolitikere, en fra en vidensinstitution, en fra fagbevægelsen og en fra regionsrådet.

Herudover oprettes der fem filialer, hvoraf de to placeres i det midtjyske i henholdsvis Herning og Horsens, en på Mors, en i Hillerød og en i Rønne på Bornholm, som får deres egen bestyrelse.

Der etableres en ny digital erhvervsfremmeplatform, som skal give virksomheder adgang til information og vejledning m.m.

Med oprettelsen af en national erhvervsfremmebestyrelse nedlægges samtidig de seks regionale vækstfora og Danmarks Vækstråd.

{{toplink}}

0:000:00