Kassetjek vækker ny frygt for millionbesparelser på universiteter

BESPARELSER: Universiteterne frygter store nedskæringer på samfundsfag og humaniora efter kassetjekket af de offentlige finanser. Socialdemokratiet vil ikke love, at pengene kommer retur.

Humaniora og samfundsfaglige universitetsuddannelser risikerer at skulle spare 290 millioner kroner, hvis der ikke findes nye penge under finanslovsforhandlingerne.
Humaniora og samfundsfaglige universitetsuddannelser risikerer at skulle spare 290 millioner kroner, hvis der ikke findes nye penge under finanslovsforhandlingerne.Foto: Pressefoto/Københavns Uni.
Henrik Moltke

Universiteterne frygter store nedskæringer på samfundsfag og humaniora, hvis det såkaldte taxameterløft ikke videføres.

Det er reaktionen, efter at den ny regering tirsdag fremlagde de ubetalte regninger, den mener, den har overtaget fra den forrige regering.

Blandt posterne var det såkaldte taxameterløft til humaniora og samfundsfaglige uddannelser, der kan betyde, at universiteterne skal spare 290 millioner kroner, hvis der ikke findes nye penge under finanslovsforhandlingerne.

Taxameterløftet blev indført i 2010, efter at en rapport konkluderede, at humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser var underfinansierede. Derfor forhøjede man på de uddannelser den taxametersats, universiteterne fik per studenterårsværk.

Fakta
Universiteterne har siden 2010 modtaget et taxameterløft på uddannelserne indplaceret på takst 1 på 5.000 kroner per studerende. Dvs. en ekstra finansiering til primært humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser. Taxameterløftet blev indført, da en gennemgang af uddannelsesfinansieringen foretaget af McKinsey i 2009 viste, at uddannelserne var underfinansierede.
Sådan fordeler besparelserne sig, hvis taxameterløftet ikke videreføres: 

               2020     2021     2022 
KU        -66,0     -66,4     -66,7
AU        -75,8     -75,2     -75,0
SDU      -40,9    -40,8     -41,1 
RUC      -16,2    -16,1     -16,0 
AAU      -33,6    -32,6     -31,9 
CBS      -56,5    -54,9     -54,3
Ialt        -289,1  -286,0   -285,0

Kilde: Danske Universiteter, på baggrund af tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Tallene er i millioner kroner per budgetår.

”Jeg har svært ved at tro, at regeringen vil spare på uddannelse. Men på trods af løfter om det modsatte, så er det stadig usikkert, hvad der kommer til at ske. Hvis besparelsen gennemføres, vil det med få måneders varsel give store økonomiske problemer for universiteternes budgetter i 2020,” siger Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter i en skriftlig kommentar til Altinget.

Jesper Langergaard vil ikke på nuværende tidspunkt svare på på, hvilke konsekvenser besparelserne i givet fald ville kunne have for universitetet, herunder om de ville blive nødsaget til at afskedige personale.

Der er fuldstændig afgørende, at taxameterløftet bliver ført videre. Ellers har vi nogle uddannelser, der er i alvorlige økonomiske problemer.

Katrine Robsøe (R)
Uddannelsesordfører

{{toplink}}

S vil ikke love noget
Før sommerferien var der bred politisk enighed om, at taxameterløftet skulle videreføres. Under valgkampen gentog Socialdemokratiet på linje med andre partier flere gange, at taxameterløftet ville blive videreført.

“Nu siger vi med åbne øjne, at vi forpligter os til, at det løft fortsætter. Det vil vi gerne bruge nogle penge på,” sagde Mattias Tesfaye (S) til Altinget.

0:000:00