SF vil have flere forskningsmidler til grønt landbrug

INTERVIEW: Når forskningsreserven snart skal fordeles, skal der flere midler til at gøre landbruget og fødevareproduktionen i Danmark mere bæredygtig, mener SF. Her er partiets hovedkrav til forhandlingerne.

Der er større behov for forskning og udvikling i vores fødevareproduktion - hvis udledningen af drivhusgasser skal reduceres - end for andre sektorer, mener SF's klimaordfører Signe Munk.<br>
Der er større behov for forskning og udvikling i vores fødevareproduktion - hvis udledningen af drivhusgasser skal reduceres - end for andre sektorer, mener SF's klimaordfører Signe Munk.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

En større andel af pengene til forskning skal gå til at udvikle grønne løsninger til den danske fødevareproduktion.

Det er hovedprioriteten fra SF - forud for de sidste forhandlinger om forskningsreserven for 2020.

"Når vi ser ind i hvilke muligheder, der er, for at reducere landbrugets udledninger, så er der bare ikke lige så mange hyldevarer, som der er inden for energi- eller transportområdet. Der er ikke vindmøller eller elbiler; der er virkelig brug for at blive udviklet," lyder det fra partiets klimaordfører Signe Munk.

Alle Folketingets partier forventes at være med i aftalen, der i år fordeler 1.471,7 millioner fra forskningsreserven, 750 millioner fra en særlig coronapulje samt 867 millioner, som er afsat på finansloven til Danmarks Innovationsfond.

Fakta
Mere end 1,2 millarder - af de penge, som der forhandles om - stammer fra reformen af førtidspension og fleksjobordningen fra 2012, som blev indgået mellem S, V, RV, SF, K og LA. Derfor har de partier typisk også mere at skulle have sagt, når forsknings- og innovationsmidlerne skal fordeles. 

Resten af beløbet er afsat på Finansloven.

Fire grønne hovedkrav
Konkret ønsker SF at omformulere opgaven for det grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP, afsætte flere penge til økologiforskning, formulere en tydelig målsætning for udviklingen af nye plantebaserede fødevarer og afsætte et fast årligt beløb til miljøprogrammet MUDP.

Det er ikke ultimative krav, men det er det, som partiet vil prioritere i forhandlingerne, forklarer Signe Munk.

I SF har vi jo hele tiden synes, at miljø- og klimahensyn er vigtige - vi mener bare, at de er meget aktualiseret nu.

Signe Munk (SF)
Klimaordfører

"I SF har vi jo hele tiden syntes, at miljø- og klimahensyn er vigtige - vi mener bare, at de er meget aktualiseret nu, hvor vi virkelig har brug for at få reduceret landbrugets udledninger," siger hun, og uddyber:

"Vi har brug for nye, plantebaserede fødevarer - som almindelige danskere vil spise - og så skal den animalske produktion og jordbruget simpelthen have reduceret udledningerne gennem teknologier, der for eksempel kan tage gassen ud af gyllen og udvikle biokul".

Hun henviser til, at over en tredjedel af Danmarks drivhusgasudledninger i 2030 ser ud til at komme fra landbruget.

0:000:00