Millioner til forskning i Venstres grænseudspil

UDSPIL: Med Venstres forslag om permanent grænsekontrol følger 50 millioner til udvikling af teknologi til selve kontrollen. Hvem der skal lave den, er uvist, men det skal ske i samarbejde med førende lande på området.  

Mandag præsenterede Venstre et nyt udspil, hvor de foreslår at indføre permanent grænsekontrol og reformere Schengen-reglerne. 
Mandag præsenterede Venstre et nyt udspil, hvor de foreslår at indføre permanent grænsekontrol og reformere Schengen-reglerne. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

50 millioner kroner til forskning og udvikling af teknologi til grænsekontrol.

Det er en del af Venstres nye grænseudspil.

Men om det er universiteter, politiet eller en helt tredje instans, der skal stå for den forskning og udvikling, er ikke bestemt endnu.

Sådan lyder det fra integrationsminister, Inger Støjberg (V):

 I forhold til samarbejdslande ville vi normalt se mod Tyskland, Frankrig, England og USA, der har flere universiteter og større virksomheder end Ungarn og de baltiske lande. 

Henning Heiselberg
Centerleder ved DTU-Space

"Det er ikke afgjort endnu. Vi skal bruge pengene, hvor vi får mest ud af dem," siger hun til Altinget efter præsentationen af grænseudspillet, hvor Venstre går efter at ændre Schengen-reglerne og indføre permanent grænsekontrol.

De 50 millioner kroner skal hjælpe med at flytte mest mulig kontrol væk fra personkontrol til noget der – med statsministerens ord – er smartere. 

I udspillet lægger Venstre op til, at pengene skal findes i den pulje, som skal fordeles i forbindelse med en ny politiaftale, der skal forhandles i efteråret.

Samarbejde med 'førende' lande
Den nye teknologi skal blandt andet være bevægelsescensorer og droner, og i forbindelse med forskning i ny teknologi vil Venstre gerne lave et samarbejde med de lande, der er førende inden for grænseteknologi.

"Det er blandt andet Letland og Ungarn. Det er alt lige fra bevægelsescensorer til infrarød teknologi," fortæller Inger Støjberg.

Dokumentation

Venstres udspil omkring forskning og udvikling

  • En fremtidig moderne grænsekontrol skal basere sig på den nyeste teknologi.
  • Det skal fortsat være muligt at lave traditionel personkontrol, hvor politiet m.v. fører kontrol med de rejsende, der krydser grænsen. Men vi vil samtidig udvikle og investere i ny teknologi og nyt intelligent udstyr, som på sigt kan gøre en stor del af den traditionelle personkontrol overflødig.
  • Vi vil i den forbindelse afsætte en pulje på 50 mio. kr. til forskning i intelligente løsninger, som sikrer samme tryghed og kontrol, men hvor det også er muligt at krydse grænsen gnidningsfrit. Det kunne f.eks. være bevægelsescensorer eller droner.
  • Forskningsarbejdet skal ske i samarbejde med de førende lande inden for grænseteknologi.
  • Med ny teknologi vil vi kunne frigive endnu flere ressourcer og årsværk hos politiet, som kan bruges på at bekæmpe og efterforske kriminalitet andre steder i Danmark.
  • Foruden den nye og bedre grænsekontrol på selve grænsen skal vi fortsat opretholde en styrket politiindsats i de grænsenære områder.

0:000:00