Støjberg vil forhindre forskerbøder med hastelovgivning

Inger Støjberg (V) svarer på spørgsmål om udenlandske forskere, som er blevet idømt bøder for at overtræde regler om bibeskæftigelse.

HASTER: Integrationsministeren vil forsøge sig med hastelovgivning for at forhindre flere bøder til udenlandske forskere. Støjberg vil indkalde partierne allerede inden jul, men afviser at gå ind i verserende sager.

"Jeg håber på at kunne indkalde partierne inden jul, så vi kan finde en løsning."

Sådan sagde integrationsminister Inger Støjberg (V) onsdag i Folketinget om sagen, hvor udenlandske forskere er blevet idømt bøder af Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Bøderne er blevet idømt forskerne, fordi de ikke har søgt dispensation for bibeskæftigelse, inden de arbejdede uden for deres universiteter.

Svaret fra ministeren faldt i spørgetiden til ministrene, hvor Støjberg også tilkendegiver, at hun mener, at der er behov for en ændring i reglerne. 

Begrundelsen er, at reglerne omkring forskerarbejdstilladelser er forældede og trænger til et eftersyn, da der er tale om et regelkompleks, som daterer sig tilbage til 1980'erne.

Hvor er flertallet? 
Der skal dog forsat findes et flertal i Folketinget, og regeringens trofaste parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, støtter ikke ændringer af reglerne.

"Det må forventes, at højtuddannede udlændinge og danske universiteter sætter sig ind i reglerne," sagde Martin Henriksen (DF) således for nylig til DR.

Støjberg vil da heller ikke love, at der kan findes en løsning hurtigt. 

"Det kræver jo, at alle er indstillet på fleksibilitet og at vi kan blive enige om, hvilken løsning det er, som skal lægges frem," siger ministeren. 

Afviser at gå ind i verserende sager 
Sofie Carsten Nielsen (R) ville i spørgetiden også vide, hvad de kommende lovændringer betyder for eksempelvis DTU, hvor en forsker netop har fået en bøde på 60.000 kroner.

"De sager må gå sin gang," sagde Inger Støjberg, som mener, at hun i givet fald vil overtræde sine beføjelser som minister ved at blande sig i allerede verserende sager.

En opgørelse, som Altinget har fået aktindsigt i hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration, viser, at det drejer sig om mindst otte forskere, som allerede har modtaget bøder for overtrædelse af arbejdstilladelsen.

Forrige artikel Gymnasielærere savner midler til sprogstrategi Gymnasielærere savner midler til sprogstrategi Næste artikel Aarhus Universitet skruer op for klimaforskningen Aarhus Universitet skruer op for klimaforskningen
Her er kredsen, som skal dele regningen mellem fonde og universiteter

Her er kredsen, som skal dele regningen mellem fonde og universiteter

FONDE: Fem store private forskningsfonde har fået plads i ministeriets nye Forum for Forskningsfinansiering, som skal finde løsning på følgeomkostninger ved ekstern forskning. Ikkeinviterede aktører vil ikke udstede garantier om at følge eventuelle anbefalinger fra forummet.