Støttepartier vil gøre midlertidigt løft af pædagoguddannelsen permanent

FORSLAG: Enhedslisten og SF mener, at den midlertidige tilførsel af midler til pædagoguddannelsen skal fortsætte efter 2023. SF tager forslaget med til de kommende finanslovsforhandlinger. Minister vil afvente evaluering.

Foto: Johan Gadegaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Gør det midlertidige økonomiske løft af pædagoguddannelsen varigt.

Vi har sat gang i en stor evaluering og et udviklingsarbejde, der skal føre frem til en samlet kvalitetsplan for uddannelsen. Derfor taler vi ikke økonomi nu. Økonomien er sikret tre år frem, og i de tre år vil vi fokusere på, hvordan vi forbedrer indholdet på uddannelsen.

Ane Halsboe-Jørgensen
Uddannelses- og forskningsminister, Socialdemokratiet

Sådan lyder opfordringen til regeringen fra Enhedslisten og SF.

Fakta
Disse midler har pædagoguddannelsen fået under den nye regering:
I august 2019 besluttede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen at annullere VLAK-regeringens talentpulje og bruge de 127,5 millioner på et løft af pædagoguddannelsen. Løftet gælder til indsatser på pædagoguddannelsen fra 2019 til 2022. Det er op til uddannelserne selv at vælge, hvordan pengene skal bruges.

Regeringen og partierne har efterfølgende prioriteret 43 millioner ekstra til pædagoguddannelsen i finansloven for 2020. Midlerne rækker frem til 2023.

Kilde: Uddannelses- og forskningsministeriet, Finansloven 2020

Partierne mener, at de uddannelsesinstitutioner, der skal levere fremtidens pædagoger, også efter 2022 bør tilføres de 127,5 millioner, som uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen fandt til uddannelsen sidste år. 

”Løftet rækker kun et par år, og pædagoguddannelsen kan simpelthen ikke fungere, hvis vi ikke sørger for, at der er nogle flere timer til de studerende. Det er derfor, at vi som minimum synes, at det løft, vi allerede har lavet, skal gøres permanent," siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Eva Flyvholm.

SF bakker op om Enhedslistens forslag om at gøre løftet permanent.

Partiet vil tage ønsket med til finanlovsforhandlingerne.

"Uddannelserne skal være sikre på, hvad de har af midler. Det er i forvejen en ret underfinansieret uddannelse, der er mega vigtig for at sikre nok fagligt personale, der skal passe vores børn i institutionerne og arbejde med dem pædagogisk," siger SF's uddannelsesordfører, Astrid Carøe. 

Minister vil ikke diskutere økonomi nu
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterede som en af sine første ministergerninger en midlertidig bevilling på 127,5 millioner til pædagoguddannelsen. Pengene blev fundet ved at sløjfe VLAK-regeringens talentpulje og skulle blandt andet give mulighed for flere undervisningstimer, bedre feedback og bedre hjælp til sårbare studerende, lød det dengang fra ministeren.

Senere samme år fandt regeringen og støttepartierne yderligere 43 millioner til et taxameterløft af uddannelsen på finansloven. Derudover blev der før sommerferien igangsat en evaluering af pædagoguddannelsen som led i regeringen og støttepartiernes ambition om at sikre flere pædagoger.

0:000:00