Studerende frygter fortsat grønthøster gemt i markedsføringsbesparelser

HØSTEREN: Efter flere samråd er det stadig uklart, hvordan regeringen vil målrette nedskæringer i uddannelsesinstitutioners budgetter til kun at ramme markedsføringsbudgetterne. Men det er fortsat regeringens plan at finansiere den kommende politiaftale sådan, selvom et bredt flertal har sagt nej til den model.

Foto: DSF
Chris Lehmann

De besparelser på uddannelsers markedsføring, som Ane Halsboe har bebudet og forsvaret i flere samråd, vækker fortsat stor utilfredshed hos de studerende.

De frygter, at den eneste model for at finde pengene, som er tænkt som finansiering til den kommende politiaftale, er at skære i uddannelsernes overordnede bevillinger.

Uddannelserne finansieres gennem bloktilskud, hvor det ikke er muligt at målrette besparelserne til kun at ramme markedsføring, og derfor mener de studerende, at der er tale om en grønthøsterbesparelse.

Grønthøsteren
Et flertal af folketingets partier har da også sagt, at de ikke vil være med til en finansieringsmodel som den. Ifølge Altingets oplysninger er ordførerne, der forhandler om politiforliget dog ikke blevet præsenteret for alternative finansieringsmodeller endnu.

Og derfor er der stadig nervøsitet at spore hos formanden for Danske Studerendes Fællesråd - selvom det i ugevis har været kendt, at der er et flertal imod, at markedsføringsbesparelserne skal finansiere politiaftalen:

"Normalt går vi ikke meget op i politiforlig - vi går kun op i det, fordi finansieringskilden er at tage penge fra uddannelserne. Det ligner, at man vil tage pengene gennem en grønthøsterbesparelse på uddannelsessystemet, og det vil betyde større hold, mindre feedback og mindre undervisning," siger Johan Hedegaard Jørgensen.

"Uddannelserne bliver ikke fyldt op igen"
Han peger på, at uddannelsessektoren ifølge ham er i knæ efter mange års besparelser:

"Vi er i en situation, hvor uddannelsessystemet er fuldstændig gennemhullet af besparelser gennem mange år. Vi er bange for, at der kommer flere nedskæringer oven i hatten - det var vores forventning, at den her regering gik ind for, at der skulle standses for nedskæringer," siger Johan Hedegaard Jørgensen.

Men regeringen fremfører jo selv, at den har omgjort flere initiativer fra den forrige regering, som de studerende kritiserede. Hvorfor opretholder I så den skarpe tone?
"Det er rigtigt, at regeringen har stoppet omprioriteringsbidraget og afskaffet uddannelsesloftet, men det er ikke ambitiøst kun at stoppe nedskæringerne. De midler, der er fjernet, har medført et betydeligt kvalitetsfald, og det vil vi gerne have tilbage igen. Uddannelserne bliver ikke rundbarberet hvert år, men de bliver heller ikke fyldt op igen," siger Johan Hedegaard Jørgensen.

0:000:00