Sundhedsdatastyrelsen om problemramt it-system: Vi overholder tidsplanen

DATATØRKE: Sundhedsdatastyrelsen forventer stadig at levere data fra Landspatientregisteret i andet kvartal 2020. Mødereferater, som Altinget har fået aktindsigt i, viser imidlertid, at regionerne har udtrykt bekymring for tidsplanen. Styrelsen har opgivet delmål om teknisk færdiggørelse.

Kvalitet og ventetider på kræftområdet er et af de områder, der ikke er overblik over i øjeblikket, på grund af forsinkelser i en ny version af Landspatientregisteret.
Kvalitet og ventetider på kræftområdet er et af de områder, der ikke er overblik over i øjeblikket, på grund af forsinkelser i en ny version af Landspatientregisteret.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Signe LøntoftChris Lehmann

I næsten et år har landets mest centrale database med sundhedsdata været ude af drift efter en planlagt opdatering, der skulle gøre registret mere tidssvarende. 

Det betyder, at sundhedsvæsenets aktører står uden overblik over blandt andet ventetidsgarantier og kræftpakker. Samtidig er der fortsat usikkerhed om, hvornår problemerne er løst.

Sundhedsdatastyrelsen forventer som tidligere udmeldt at kunne levere data fra Landspatientregisteret i andet kvartal 2020, oplyser direktør Lisbeth Nielsen. 

Mødereferater, som Altinget har fået aktindsigt i, viser imidlertid, at der hos regionerne er bekymring for den tidsplan, Sundhedsdatastyrelsen har lagt. 

I stedet for at arbejde med begrebet teknisk færdiggørelse arbejder vi nu med en generel valideringsperiode.

Lisbeth Nielsen
Direktør, Sundhedsdatastyrelsen

Planen – 'uddataplan for faste LPR3-baserede referencer' – er allerede ændret mindst to gange på grund af problemer med indberetninger og datakvalitet.

Nu har Sundhedsdatastyrelsen endnu en gang måttet ændre planer og droppe et delmål, de selv havde skrevet ind i den reviderede uddataplan.

Anstrengt samarbejde
Samarbejdet mellem Sundhedsdatastyrelsen og regionerne har været anstrengt under hele forløbet.

Danske Regioners direktør, Adam Wolf, sendte således allerede i januar 2019, inden overgangen til det nye system, et bekymringsbrev til Sundhedsministeriets departementschef. 

Ifølge Adam Wolf har Sundhedsdatastyrelsen underprioriteret opgaven med at implementere den nye version af Landspatientregisteret. Det fortalte han i et interview i Altinget i december.

Dokumentation

Planen for levering af data
De offentlige sygehuse overgik til den nye version af Landspatientregisteret (LPR3) i perioden februar til marts 2019, men kvaliteten af data er endnu ikke god nok til, at Sundhedsdatastyrelsen kan levere LPR-data. 

Sundhedsdatastyrelsen reviderede sin 'uddataplan for faste LPR3-baserede referencer' 12. december. Ifølge planen skal alle data igennem 'teknisk færdiggørelse'. Udredningsretten skulle være teknisk færdiggjort i uge 4, og monitorering af kræftpakker skulle være teknisk færdiggjort i uge 8.

Sundhedsdatastyrelsen skriver i uddataplanen om teknisk færdiggørelse:

"Her er der tale om, at Sundhedsdatastyrelsen og regionerne efter 1-2 valideringsrunder bliver enige om, at den tekniske håndtering af den enkelte leverance er korrekt, f.eks. hvorvidt opfyldelsen af udredningsretten er korrekt udledt fra data i LPR." 

Nu oplyser Sundhedsdatastyrelsen imidlertid, at man ikke længere arbejder med begrebet teknisk færdiggørelse.


0:000:00