Ti ansøgere er udvalgt til forhandling om etablering af nye grundforskningscentre

GRUNDFORSKNING: Danmarks Grundforskningsfond har efter en længere ansøgningsproces inviteret ti endelige ansøgere til kontraktforhandlinger om etablering af ti nye grundforskningscentre. Se ansøgerne her.

Formand for Danmarks Grundforskningsfond Jens Kehlet Nørskov ser frem til et tæt samarbejde med forskningsinstitutionerne om de ti kommende forskningscentre.
Formand for Danmarks Grundforskningsfond Jens Kehlet Nørskov ser frem til et tæt samarbejde med forskningsinstitutionerne om de ti kommende forskningscentre.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Laura Hattens

Bestyrelsen for Danmarks Grundforskningsfond vil investere 657 millioner kroner og afsætte yderligere 440 millioner kroner til ti nye grundforskningscentre.

Fonden har nu udvalgt ti ansøgere, der bliver inviteret til kontraktforhandlinger om etableringen af nye grundforskningscentre, såkaldte centers of excellence.

Et center of excellence kan bestå af en eller flere forskningsgrupper, der ambitiøst og visionært arbejder sammen om at løse et komplekst forskningsspørgsmål. Forskningscentrene kan oprettes inden for og på tværs af alle forskningsområder og kan variere i størrelse og organiseringsform afhængigt af fagområde.

Danmark skal fortsat være international frontløber
Ifølge Danmarks Grundforskningsfond skal forskningscentrene bidrage til at fastholde Danmarks position som international frontløber inden for nytænkende forskning.

”DG’s grundforskningscentre nyder stor anerkendelse i det internationale forskningslandskab, og i bestyrelsen er vi overbeviste om, at de kommende centerledere og centre vil leve op til dette ry og bidrage til at styrke Danmarks position som førende videnssamfund,” siger professor Jens Kehlet Nørskov, formand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse.

Fonden ser derfor frem til fortsat at være med til at løfte dansk forskning gennem de nye centre – i samarbejde med universiteter og andre forskningsinstitutioner.

”I Danmark er vi dygtige til at skabe rammerne for fremragende og tværfaglige forskningsmiljøer, som muliggør nybrud og udviklingen af innovative løsninger. Derfor glæder vi os til et fortsat tæt og frugtbart samarbejde med forskningsinstitutionerne om de kommende centre,” siger professor Jens Kehlet Nørskov. 

Begejstring hos Danske Universiteter
Hos Danske Universiteter ser man centrene som en essentiel del af den danske forskningssektor, og man ser derfor også i høj grad frem til samarbejdet.

”Grundforskningscentrene spiller en vigtig rolle i den grundlagsskabende forskning. De er med til at bringe dansk forskning i verdensklasse og derigennem styrke de danske uddannelses- og forskningsaktiviteter. Grundforskningscentrene leverer ikke kun en stærk forskningsfaglig indsprøjtning til det enkelte universitet, men gavner også hele forsknings- og uddannelseskæden i Danmark,” udtaler Anders Bjarklev, formand for Danske Universiteters Rektorkollegium.

0:000:00