Debat

UCN: Styr optaget af internationale studerende efter ledighedstal

DEBAT: Internationale studerende koster i SU, men en model, der justeres ud fra ledighedstal, gavner både uddannelserne og det regionale arbejdsmarked, mener UCN.

UCN er fortalere for et fortsat kontrolleret optag af internationale studerende, skriver Lene Augusta Jørgensen og Poul Knudsgaard.
UCN er fortalere for et fortsat kontrolleret optag af internationale studerende, skriver Lene Augusta Jørgensen og Poul Knudsgaard.Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lene Augusta Jørgensen og Poul Knudsgaard
Rektor og bestyrelsesformand på Professionshøjskolen UCN

Når talen falder på internationale studerende på danske uddannelsesinstitutioner, ender man ofte i en skyttegravskrig.

På den ene side er der fortalere for øget globalisering og konkret samfundsværdi af den nye arbejdskraft. På den anden side er der kritik af, at internationale studerende er en unødig byrde for Danmark, som hæver SU og efterfølgende rejser hjem igen.

Diskussionen er svær – og ofte med mange følelser og mange forskellige fakta, men den er vigtig.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vores model virker
Som ledelse på en stor regional videregående uddannelsesinstitution er vi meget glade for internationalisering.

Vi mener faktisk, at det gør vores studerende bedre, og at det gør os bedre i stand til at løse vores opgave. At sikre veluddannet arbejdskraft til vores region.

Når talen falder på internationale studerende på danske uddannelsesinstitutioner, ender man ofte i en skyttegravskrig

Lene Augusta Jørgensen og Poul Knudsgaard
Rektor og bestyrelsesformand på Professionshøjskolen UCN

Men at vi er glade for internationalisering, betyder ikke, at vi er lalleglade. Vi har fuld forståelse for, at internationalisering ikke er en luftig ideologi, men også et spørgsmål om en konkret investering for skatteborgernes penge – som gerne skal kunne betale sig direkte eller indirekte.

Med dette indlæg vil vi gerne understrege, at vi faktisk har en model for at justere optaget af internationale studerende, og at vores erfaringer i perioden 2015 til 2019 viser, at modellen virker i praksis.

Sætter løbende loft på optaget
Modellen går ud på, at vi løbende får sat loft på vores internationale optag ud fra ledighedstal, og at vi som institution selv har en vis fleksibilitet til at fordele dette loft på tværs af uddannelser.

Ud fra denne model har UCN i perioden fra 2015 til 2019 justeret det internationale optag med 33 procent fra 624 studerende om året i 2015 til 428 studerende i 2019.

Samtidig kan vi spore en positiv udvikling i beskæftigelsesgraden efter fire til syv måneder. Her er der sket et lignende fald på 33 procent fra en ledighedsprocent i 2015 på 15,8 procent til 10,6 procent i 2019.

Fokus på danskundervisning
Sideløbende har vi igangsat en række initiativer, der skal understøtte de internationale studerendes employability, altså deres forudsætninger for at få fodfæste på det danske arbejdsmarked.

Vi har blandt andet med stor succes afviklet en employability camp for nye internationale studerende, igangsat målrettet gratis danskundervisning for nye internationale studerende og øget fokus på praktik i danske virksomheder.

Derudover afholder vi arrangementer for de internationale studerende med fokus på, hvad der skal til for at få job i nordjyske virksomheder.

Har et højt fagligt niveau
Vi har også analyseret, hvad der skal til for at nedbryde nogle af de barrierer, som de internationale studerende møder, når de vil ind på det danske arbejdsmarked.

Erfaringerne viser nemlig, at internationale studerende er arbejdsomme og har et højt fagligt niveau, og de er værdsat hos de virksomheder, der ansætter dem.

Indsatserne har fået stor ros af Uddannelses- og Forskningsministeriet, og det kan vi godt forstå, for de virker, kan vi se.

Flere af tiltagene er også blevet udbredt til andre videregående professionshøjskoler og erhvervsakademier i Danmark, og der er sågar interesse internationalt for at høre om resultaterne.

Positivt med et internationalt miljø
Tallene og de gode erfaringer betyder ikke, at vi er i mål.

Men de viser, at vi kan have en løbende og fornuftig styring af sammensætningen af studerende på vores uddannelsesinstitution, hvor vi i UCN er fortalere for et fortsat kontrolleret optag af internationale studerende. Simpelthen fordi det gavner os og dermed regionen på en lang række forskellige måder.

Det internationale optag skaber først og fremmest et internationalt miljø på vores campusser. Og som nyuddannet i dag skal man altså i stigende grad kunne begå sig på et internationalt marked. Så når man er færdiguddannet hos os, bør man ikke være fremmed over for det internationale.

Endelig er der effekten på arbejdsmarkedet. De internationale studerende er dygtige og går ud og får jobs. Men det kræver, at vi hele tiden er årvågne og bruger modellen, samtidig med at vi aktivt understøtter de internationale studerendes beskæftigelsesmuligheder. Hele tiden med et øje for, at tingene er omskiftelige og ikke en mekanisk lige streg ud i fremtiden.

Så lad os blive ved med at have internationalisering med samfundsmæssig snusfornuft og omtanke – og bruge en model, som virker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Ingemann Knudsgaard

Erhvervsdirektør, Aalborg Kommune
skibsmaskinist (Fredericia Maskinmester Skole 1983), teknikumingeniør (Ingeniørhøjskolen Horsens Teknikum 1988), e-MBA (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00