Udvalg kritiserer regeringens prioriteter til EU-budgettet

TV: Regeringen møder kritik for at have et for entydigt fokus på at holde det danske EU-bidrag så lavt som muligt, inden man drager til forhandlinger om EU’s budgetramme for de næste otte år. Budgettet kommer blandt andet til at diktere, hvordan Eu's rammeprogrammer for forskning bliver.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

”Kommissionens forslag står til at koste Danmark et merbidrag, som svarer til ét splinternyt supersygehus om året. Det, synes jeg og regeringen, er for meget.”

Sådan lød det fra fungerende finansminister Morten Bødskov (S) ved fredagens møde i Folketingets Europaudvalg. Her var medlemmerne samlet for at diskutere regeringens prioriteter i de kommende forhandlinger om EU’s langsigtede budget frem mod 2027, hvor fremtiden for EUs forskningsstøtte også skal afgøres. 

{{toplink}}

Og de prioriteter var der langtfra enighed om. Ifølge Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, mindede regeringens retorik om den britiske premierminister, Boris Johnson, og hans EU-kritiske linje:

”Sammenligningen med supersygehusene får mig til at overveje, om Socialdemokratiet allerede har booket den røde bus, så man kan køre rundt med budskabet om, hvor meget sygehusvæsen man kan få, hvis vi melder os ud af EU. Det er det spor, man bevæger sig ind på.”      

Rejser tvivl om forhandlingsmandatet
Regeringen lagde inden udvalgsmødet op til et stærkt fokus på, at Danmarks nuværende bidrag til EU ikke øges i de kommende forhandlinger, og at man fortsat kan nyde godt af den nuværende milliardrabat, som EU-Kommissionen ellers har lagt op til skal skrottes.

Men det er en forkert prioritering ifølge en utilfreds Jens Rohde fra Radikale, der hellere ser, at regeringen lægger mest vægt på områder som forskning, klima, miljø og dansk konkurrenceevne i de kommende forhandlinger. EU-ordføreren kan ikke garantere et radikalt forhandlingsmandat til regeringen:

”Med den linje, finansministeren lægger for dagen, kan det blive meget vanskeligt for os at give mandat til regeringens forhandlinger.”

0:000:00