Syv nedslag i universitetsudvalgets anbefalinger

ANBEFALINGER: Oprydning i uddannelsesjunglen, væk med karakter-kvikbonussen, flere erhvervskandidater og en udvidelse af retten til optagelse på kandidatuddannelser, det er nogen af de anbefalinger, som et udvalg afleverede til Søren Pind (V) mandag.  

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og Anders Bjarklev, formand for universiteternes Rektorkollegium, side om side under fremlæggelsen af Universitetsudvalgets anbefalinger mandag.
Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og Anders Bjarklev, formand for universiteternes Rektorkollegium, side om side under fremlæggelsen af Universitetsudvalgets anbefalinger mandag.Foto: Ritzau/ Philip Davali
Toke Gade Crone Kristiansen

Det såkaldte Universitetsudvalg præsenterede mandag sine anbefalinger for at sikre bedre universitetsuddannelser.

Udvalget, som er sammensat af universiteterne selv, ministerier og interesseorganisationer, har blandt andet fået til opgave at udarbejde konkrete modeller for at styrke universitetsuddannelserne.

Og som det hedder i kommissoriet, kan det indeholde "mulige tilpasninger i forhold til længde, indhold og opbygning, der understøtter kvalitet".

Anbefalingerne fra udvalget er særligt kommet til at handle om længden på universitetsuddannelserne – og flere af anbefalingerne drejer sig om at skabe et arbejdsmarked for bachelorer og styrke mulighederne for, at studerende kan komme ud at arbejde inden de fem år på universitetet er omme.

Her er syv nedslag i de væsentligste af anbefalingerne.

Afskaffelse af "kvikbonus"
En anden af udvalgets anbefalinger trækker i den modsatte retning og handler om at afskaffe kvikbonussen – den bonus, der gør, at studerende, som starter på en uddannelse uden fjumreår, kan gange deres gennemsnit med 1,08.

Bonussen har været under kritik for at være uden reel effekt, og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) talte allerede sidste sommer for at afskaffe den.

Akademikerne, som også sidder med i udvalget, har dog valgt ikke at støtte den anbefaling. Hos Akademikerne er man bekymret for, at man i stedet tager andre midler i brug for at opnå samme målsætning:

"Vi ved, at der ligger et forslag i skuffen, om at skabe incitamenter ved at regulere yderligere på su'en. Derfor vil vi gerne beholde det, som det er i dag," siger chefkonsulent Birgit Bangskjær fra Akademikerne.

Dokumentation

Om Universitetsudvalget

Uddrag fra kommissoriet: 

Med afsæt i eksisterende analysegrundlag og anbefalinger fra bl.a. Udvalg om kvalitet og relevans af de videregående uddannelser og Produktivitetskommissionen er der behov for at udarbejde konkrete modeller for at styrke universitetsuddannelserne.

Det kan bl.a. omfatte mulige tilpasninger i forhold til længde, indhold og opbygning, der understøtter kvalitet, integration af nye teknologier og en bedre sammenhæng og fleksibilitet mellem uddannelse og job 

 Udvalgets medlemmer: 

  • Agnete Gersing, formand, departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet

  • Anders Overgaard Bjarklev, rektor, Danmarks Tekniske Universitet

  • Charlotte Rønhof, underdirektør, Dansk Industri

  • David Dreyer Lassen, professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet

  • Hanne Meldgaard, direktør, Uddannelses- og Forskningsministeriet

  • Birgit Bangskjær, chefkonsulent, Akademikerne

  • Mads Bryde Andersen, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet

  • Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv

  • Per Michael Johansen, rektor, Aalborg Universitet

  • Stig Henneberg, afdelingschef, Finansministeriet

  • Tina Bering Keiding, lektor og vicecenterleder, Center for Undervisning og Digitale Medier, Aarhus Universitet.

0:000:00