Valgperioden, der gik: Besparelser, udflytning og Danmarks første borgerforslag

TILBAGEBLIK: Noget blev gennemført, noget måtte opgives, og noget har vi til gode til efter valget. Altinget: forskning kaster et blik på de største ting, der skete på uddannelses- og forskningsområdet. 

Efter flere forsøg måtte regeringen opgive at lave en SU-reform. I stedet blev der nedsat en kommission, der skal se nærmere på, hvilken betydning SU'en har for den sociale mobilitet. 
Efter flere forsøg måtte regeringen opgive at lave en SU-reform. I stedet blev der nedsat en kommission, der skal se nærmere på, hvilken betydning SU'en har for den sociale mobilitet. Foto: Emil Hougaard / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Fire år.  

Fire ministre.  

Og en hel del politik.  

Så er valget udskrevet, og Altinget: forskning kaster i den anledning et blik bagud og ser tilbage på den valgperiode, der nu er ved at være forbi: Hvad nåede de, og hvad må vente til efter valget?

Det nåede de 

Omprioriteringsbidrag 
Esben Lunde Larsen (V) lagde hårdt ud, da han først i valgperioden kom med citatet: "kornfede institutioner".    

Omprioriteringsbidraget har siden da været en torn i øjet på sektoren, og selvom den nuværende minister, Tommy Ahlers (V), har erkendt, at der ikke kan spares i al evighed, har finansminister Kristian Jensen (V) stået stejlt på, at det er nødt til at fortsætte indtil 2022.  

Bevillingsreform  
Et samlet Folketing kunne med Søren Pind (V) ved roret i slut november 2017 præsentere en bevillingsreform, der skulle bløde op for nogle af fremdriftstiltagene, universiteterne blev pålagt, da fremdriftsreformen blev vedtaget i sin tid.  

Man tog ikke livtag med taxameterordningen, men fik alligevel en nyt grundtilskud på 25 procent af bevillingerne til uddannelse.  









0:000:00