Venstre: Minister trodser foreståelsespapirets løfter om engelsksprogede uddannelser

SAMRÅD: SU-udgifterne til udenlandske studerende sprænger den økonomiske ramme, og derfor vil ministeren videreføre loftet over antallet af engelsksprogede uddannelsespladser. Men det er stik imod forståelsespapiret, påpeger Venstre.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Wind

Da forsknings- og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i juni kunne indtage sit ministerkontor, var det på baggrund af det såkaldte forståelsespapir mellem Socialdemokratiet og resten af partierne i rød blok. Heri står der blandt andet, at regeringen vil søge at ”fjerne loftet over engelsksprogede uddannelser” for at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Men efter et samråd i Forsknings- og Uddannelsesudvalget tirsdag lader det ikke til at blive lige foreløbigt.

En nylig rapport fra Forsknings- og Uddannelsesministeriet viser nemlig, at SU-udgifterne til EU- og EØS-studerende i Danmark har sprængt den økonomiske ramme, man fastsatte i 2013. VLAK-regeringen indførte siden da et loft over antallet af engelsksprogede uddannelsespladser, og det er ifølge ministeren stadigvæk det bedste bud på, hvordan man holder SU-udgifterne til udenlandske studerende nede.

Jeg har besluttet at fastholde VLAK-regeringens initiativ om at regulere antallet af studiepladser på engelsksprogede uddannelser. Det er det bedste bud, jeg kan se lige nu,” kunne ministeren meddele på samrådet.

Modsiger ministeren forståelsespapiret?
Det fik en række Venstrepolitikere til at minde ministeren om formuleringen i forståelsespapiret.

”Hvis jeg opfatter det sådan, at ministeren løber fra forståelsespapiret og ikke længere ønsker at fjerne loftet over engelsksprogede uddannelser, har jeg så misforstået noget?”, spurgte Venstres Morten Dahlin lettere polemisk.

Men ifølge ministeren er der ingen modstrid mellem forståelsespapiret og loftet over engelsksprogede uddannelsespladser. For det er en grundlæggende præmis i papiret, at ”regeringen vil respektere alle gældende forlig” og dermed også SU-forliget fra 2013 under Thorning-regeringen. Det forlig indeholder dog ikke noget loft over engelsksprogede uddannelsespladser, men kun et loft over SU-udgifterne til udenlandske studerende.

Forsknings- og uddannelsesministeren mener, at der kan være andre metoder til at holde udgifterne nede:

”Hvis vi bliver ved med at se en stigning, må vi have en grundlæggende diskussion, om der skal strammes endnu mere, eller om vi skal bruge nogle helt andre redskaber.”

0:000:00