Om  
Peter Vedsted

Peter Vedsted bliver ledende regionslæge i Grønland

Professor i almen praksis Peter Vedsted skal til Grønland som ny ledende regionslæge, i første omgang i en fireårsperiode.

Emil Dyrby

Grønland har ansat en af kongerigets absolutte hovednavne inden for almen praksis som ledende regionslæge.

Peter Vedsted, professor på Diagnostisk Center, Silkeborg Regionshospital, og Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, starter i stillingen 1. maj 2018 og har tegnet kontrakt på fire år. Han kommer til at dække regionen Avannaa og får base på regionshospitalet i Ilulissat. 

"Jeg tror, at alle har brug for at prøve noget nyt, tage et break og se, hvad der sker", udtaler han ifølge Sundhedspolitisk Tidsskrift, og det er da også noget af en omvæltning. 

Sammen med den ledende sygeplejerske får han nemlig ansvar for hele regionens sundhedsvæsen, heriblandt for regionens sygehus og sundhedscentre, rekruttering, budgetter og kliniske procedurer. Derudover kommer han selv til at arbejde i en af klinikkerne. 

Vedsted har tidligere blandt andet været med til at opbygge Forskningsenheden for Almen Praksis på Aarhus Universitet og været forskningsleder på Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis. 

Han beskriver sit nuværende job som "verdens bedst job med dygtige mennesker", men udover blot at prøve noget nyt, er der en hel del ved Grønland, der har skubbet ham i en noget anden retning.

Hans kone er nemlig født og opvokset i Grønland, og eftersom alle deres fire børn er blevet voksne, har de set deres snit til at opleve et land, de begge er tiltrukket af. 

"Min kone er født i Qaanaaq og vokset op i Nuuk. Hun har altid gerne villet tilbage, og vi er begge fascinerede af så mange ting ved Grønland", udtaler han ifølge Sundhedspolitisk Tidsskrift og fremhæver blandt andet det smukke landskab.

Peter Vedsted har taget en ph.d i medicin fra Aarhus Universitet i 2001 og blev udnævnt til professor ved Aarhus Universitet i 2009. 

0:000:00