Om  
Carl Th. Pedersen
Ole G. Mouritsen

Mindeord: Fhv. rektor, lektor Carl Th. Pedersen (84)

Fhv. rektor for Odense Universitet/SDU, lektor emer., dr. phil. Carl Th. Pedersen, Odense, er død, 84 år gammel, og i den anledning skriver professor Ole G. Mouritsen  på vegne af Det Danske Gastronomiske Akademi mindeord.

Redaktionen

Carl Th. Pedersen blev altid kærligt omtalt som Carl Th. Med hans død har vi mistet en helt særlig personlighed inden for dansk kemi og dansk gastronomi.

Carl Th. var svovlkemiker med en interesse for svovlforbindelsers kemi hele sin karriere, kun afbrudt af en periode som dekan og rektor ved Odense/Syddansk Universitet. Samtidig var han en begavet formidler og en flittig skribent i fagbladet Dansk kemi, hvor han gennem årtier og helt til det sidste skrev en eller flere månedlige artikler om forskningsnyheder inden for kemiens verden.

Carl Th. forenede sin faglige viden om naturstofkemi med en dyb interesse for gastronomi, og han brugte denne kobling til at skabe fascination om krydderier med foredragstitler som "Peber er alle hånde, men er allehånde peber?’" Hans bog "Krydderier og kokkerier’" står som et fornemt bidrag til dansk gastronomi.

Interessen for den brede formidling af gastronomi og kemien bag maden viste Carl Th. også som redaktør af ’Gastronomisk leksikon’, der er det autoritative danske værk inden for området.

Carl Th. var gennem hele livet en ihærdig fortaler for forskningens betydning for samfund og velfærd. Ikke mindst naturvidenskabens rolle for almen dannelse lå ham på sinde, og han skrev herom i bøger, fagblade og avisartikler.

Han vil i den forbindelse blive husket for sin altid grundige argumentation og den stilfærdighed, hvormed den blev fremført.

0:000:00