Om  
Sys Zoffmann Glud
Niels-Henrik de Meza von Holstein-Rathlou

Novo Nordisk, KU og AAU går sammen om talentprogram for fagspecialister

Et nyt program rettet mod talentudvikling og videreuddannelse skal udklække specialister i sundhedsinnovation. Programmet støttes af Novo Nordisk med 82 millioner kroner og retter sig imod erfarne specialister på tværs af brancher.

Astrid Johanne Bjørnskov

Et talentprogram rettet mod allerede erfarne fagspecialister har set dagens lys. Programmet hedder BioMedical Design Novo Nordisk Fellowship Foundation og lanceres i tæt samarbejde med de sundhedsvidenskabelige fakulteter på Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
 
”Danmark skal være massivt til stede på verdenskortet, når det gælder udklækning af vidensbaserede startups med innovativt medicinsk udstyr eller bioteknologiske løsninger i pipeline. Derfor er uddannelse og talentudvikling, som er specifikt målrettet life-science innovation, essentielt,” siger Sys Zoffmann Glud fra INNO X Healthcare, institut for Klinisk Medicin ved AU.

Programmet er et stipendie-baseret program, der støttes med 81,6 millioner over de næste fem år af Novo Nordisk Fonden.

”Med bevillingen til etablering af det nye nationale program ønsker Novo Nordisk Fonden at styrke dansk innovation på sundhedsområdet og bidrage til at udvikle banebrydende løsninger,” siger Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, Head of Research and Innovation Grants i Novo Nordisk Fonden.

64 innovationsledere skal udklækkes
Over de næste fem år skal 64 erfarne fagspecialister gå fra at være eksperter på eget felt til at være innovationsledere i krydsfeltet mellem det offentlige sundhedssystem, universiteter og industri.

Dermed retter programmet sig specielt mod forskere, forretningsfolk, ingeniører og læger med interesse ud over eget speciale, som har mod og nysgerrighed til at blive ledere i det tværfaglige samarbejde.

Programmet er et intenst forløb på 10 måneder og svarer til en fuldtidsstilling for deltagerne, der vil modtage løn. Alle fem danske regioner stiller løbende hospitalerne til rådighed, der til gengæld får del i deres læring og nytænkning, når deltagerne arbejder med de forskellige afdelingers behov og aktuelle udfordringer.
 









0:000:00