Stiv lever er tegn på skrumpelever

Det er farligt at drikke for meget. Hos nogle skal der skal ikke mere til end tre til fem genstande om dagen i 5-10 år for at få skrumpelever.

Mange af de næsten 600.000 danskere, der drikker for meget, er derfor med rette bekymret for, om deres lever har taget skade af alkohol.

- Men når man går til lægen for at få tjekket leveren, kan de almindelige levertal ikke fortælle noget om alkohols langtidsvirkning på leveren. Man kan altså sagtens have helt normale levertal, og alligevel have begyndende skrumpelever, fortæller Maja Thiele, ph.d.-studerende ved Afdeling for Medicinske Mavetarm og Leversygdomme på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. 

- Det er måske derfor, at skrumpelever i dag opdages alt for sent, når patienterne har fået leversvigt, leverkræft, væske i bughulen, blodstyrtninger eller leverkoma, forklarer hun.

Vigtigt at opdage skrumpelever i tide

Hun har sammen med kolleger gennemført et stort studie af såkaldt lever-stivhedsskanning. En metode, der betyder, at mennesker med skrumpelever på grund af alkohol bliver opdaget i tide, før de får symptomer, og mens der stadig er hjælp at hente.

- Ved at diagnosticere mennesker med tidlige stadier af alkoholisk skrumpelever kan man nå at tilbyde alkoholafvænning og specialistbehandling af leveren, før det er for sent. Måske er det, hvad der skal til for at vende den kedelige tendens, at tre ud af fire mennesker med alkoholisk skrumpelever har en højere dødelighed end mange kræftpatienters, mener Maja Thiele.

Skanning oprindelig beregnet til test af ost

Skanningen af leveren foregår med avanceret ultralyd og er derfor helt ufarlig. Den blev oprindelig udviklet til fødevareindustrien for at teste ostes modenhed. En gruppe franske læger og ingeniører fik i 2003 en idé om at bruge osteskanneren til at måle leverstivheden hos patienter med kronisk leverbetændelse (hepatitis C). De ville se, om leveren var stivere hos patienter med skrumpelever, end hos dem med en rask lever.

Det var den. Jo mere leveren udviklede tegn på skrumpelever, desto stivere blev den.
Før nu har ingen undersøgt effekten af stivhedsskanneren på patienter, der drikker for meget. 

- Vi dokumenterer, som de første i verden, at denne metode kan give lægen afgørende information om patienter med mistanke om alkoholisk leverskade, siger professor og overlæge Aleksander Krag.

Skanning af stivhed er effektiv

Med støtte fra Innovationsfonden, A.P. Møller Fonden, Toyotafonden og Syddansk Universitet har Maja Thiele, Aleksander Krag og deres kolleger testet, om den nye stivhedsskanning af leveren kan bruges til at diagnosticere forstadier til skrumpelever og tidlig skrumpelever hos mennesker, der drikker for meget.

Resultatet af studiet er, at stivhedsskanning af leveren er næsten lige så god som at tage en vævsprøve af leveren, hvor en nål stikkes ind i leveren. Mens en kombination af de almindelige levertal tager fejl i 18% af tilfældene, tager stivhedsskanningen kun fejl i 4% af tilfældene.

Resultaterne af studiet er netop blevet offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift Gastroenterology.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget