Debat

OK med røg og sprut-forbud

Koncentrat af BerlingskeTidendes Leder, 3/3-03 om forbud mod køb af røg og sprut for unge under 16 år.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen lægger op til at indføre en aldersgrænse på 16 år for køb af tobak og spiritus. Set ud fra et sundhedsfagligt synspunkt er det en fornuftig idé, idet Danmark har den laveste aldersgrænse for salg af øl, vin og spiritus og samtidig det største forbrug af alkohol blandt unge i Europa. I dag er grænsen for salg af spiritus 15 år, mens den i lande som Sverige, Norge og Italien er 18-21 år.

Hvad tobakken angår findes der ingen nedre grænse for, hvornår kioskejeren må lange en pakke smøger over disken, men ved at indføre en aldersgrænse på 16 år vil man besværliggøre det for de små teenagere at få fat i cigaretter. 75 pct. af alle rygere begynder at ryge, inden de er fyldt 16, og ved at udskyde grænsen for, hvornår det er legalt at købe tobak, vil det forhåbentlig få de unge på bedre tanker.

Der har været mange skeptiske røster fremme om effekten af at indføre en mindstealder for køb af tobak, fordi det er svært at håndhæve. Det kræver naturligvis, at detailhandelen er indstillet på at tage aldersgrænsen alvorligt, ellers er der en stor risiko for, at det blot bliver et tomt slag i luften. Men ansvaret ligger ikke kun hos de butiksansatte. Det er stadig forældrenes ansvar at opdrage deres børn og forsøge at tillære dem nogle sunde vaner, og netop ved at man indfører en mindstegrænse for køb af sprut og røg, får forældrene større mulighed for at styre børnenes alkoholforbrug.

Det kan imidlertid undre, at sundhedsministeren ikke tager skridtet fuldt ud og foreslår at sætte aldersgrænsen til 18 år, idet det vil korrespondere med den grænse, vi i forvejen har for udskænkning af alkohol på barer og restauranter. Men lad det nu ligge – det vigtigste er signalet. Signalet om at det ikke er okay, at store børn frit forsyner sig med tobak og spiritus.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00