Frankrig og Tyskland vil udvikle konkurrent til F-35

Frankrig og Tyskland vil sammen udvikle et nyt europæisk kampfly, der skal erstatte Eurofighter og Rafale samt være et alternativ til det amerikanske F-35 fly. Det annoncerede Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Tysklands kansler Angela Merkel torsdag i Paris efter et møde mellem de to lande om et tættere samarbejde på forsvarsområdet.

Frankrig forlod Eurofighter-samarbejdet i 1980’erne og gik sine egne veje med Dassaults Rafale-kampfly. Det betyder at det tysk-britisk-italiensk-spanske Eurofighter-fly og det franske Rafale-fly konkurrerer mod hinanden i kampflykonkurrencer over hele verden (Undtagen den danske, hvor Rafale fra starten ikke ønskede at deltage, da det ifølge dem var givet på forhånd, at F-35 skulle vinde, red.).

Begge fly er udviklet i 1990’erne og på trods af diverse opgraderinger, så kan man ikke komme udenom, at der er tale om to 4. generationsfly, som på sigt ikke kan matche 5. generationsfly som F-35, F-22 og de fly, som kineserne, russerne og inderne arbejder på at udvikle. Det giver derfor god mening at lave et europæisk 5. generationsfly, da F-35 ellers vil være det eneste 5. generationsfly på markedet i den vestlige verden. SAAB’s Gripen E vil også være på hylderne og formentlig også en opgraderet version af F-18 Super Hornet. Men der vil i begge tilfælde være tale om opgraderede 4. generationsfly, hvor stealth-kapaciteterne ikke er indtænkt fra starten.

Login