Det nordkoreanske udstillingsvindue

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Sådan lyder et gammelt ordsprog, som i disse tider desværre kommer til sin ret. For vi kan vist alle blive enige om, at Nordkoreas gentagne testaffyringer af missiler i retning mod Japan og senest angiveligt en prøvesprængning af en brintbombe, er temmeligt foruroligende.

Et par ting er det dog godt for - hvis vi skal være kyniske. For det første bliver F-35 allerede nu trukket af stalden og vist frem i luftrummet over Den koreanske halvø, som et "show of force". "Se hvad vi har fået af nyt "stealthy" isenkram, som sammen med vores øvrige arsenal vil kunne udslette jer på få timer," er det klare signal fra USA.

F-35B’ere fra US Marine Corps er allerede i Japan og der tales om at deployere F-35A’ere fra US Air Force allerede i år - når de har fået den Block 3F-software installeret, som gør dem fuldt ud kampklare og i stand til operere i hele "the flight envelope" samt medbringe og bruge alle typer af våben - monteret både indvendigt og udvendigt.

Login

 • Anmeld

  KimE

  Jo F35b i Korea är i utställningsfönstret. Samma som Kims långa rad av haubitzar på stranden bara show,

  "Block 3F-software installeret, som gør dem fuldt ud kampklare og i stand til operere i hele “the flight envelope” "

  De kommer att installera en beta verson till 3F först som inte kommer att öppna the flight envelope.

 • Anmeld

  Henrik Andersen

  Enig i din betragtning. Og i samme boldgade gør det diskussionen om det kommende forsvarsforlig 2018-2022 lidt nemmere for venner af forsvaret.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  "når de har fået den Block 3F-software installeret, som gør dem fuldt ud kampklare og i stand til operere i hele “the flight envelope” samt medbringe og bruge alle typer af våben"

  Ikke helt :)

  En F-35 med 3F er mere begrænset i våben end vores gamle F-16.

  F-35 får f.eks. ikke AIM-120D før om en håndfuld år med Block 4.xx

 • Anmeld

  Thomas Larsen

  Jeg kan huske, man engang gjorde det samme ved at sende en håndfuld eller to F-22’ere til Syd-Korea (jeg ved ikke hvilket antal F-35, man taler om nu).
  Min tanke var, at det kan godt være, at både F-22 (og F-35) er imponerende fly fra et ingeniørmæssigt standpunkt, men et så lille antal vil vel ikke reelt kunne stille noget videre op imod de Nord-Koreanske tropper - Nord-Koreas bevæbnede styrker tæller knapt en million mænd, de har omkring 5000 tanks og knapt 10.000 styrk artilleri m.m.:

  https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=north-korea

  ... godt nok typisk af ældre årgange, men vel stadig nok effektive nok til, at kunne volde en masse problemer.
  (M.h. den gamle diskussion om F-35 versus A-10,) vil jeg måske snarere foreslå nogle eskadriller A-10’ere.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  Man må håbe, at Trump ikke ender med at gøre det til det helt store udstillingsvindue!

 • Anmeld

  Halken

  Man må håbe at Trump ikke ender med at skabe efterspørgslen selv...

  Her er lidt mere om SM-6 og det intercept det har lavet på et MRBM.
  http://www.thedrive.com/the-war-zone/13973/u-s-navys-hugely-versatile-sm-6-missile-keeps-scoring-hits

 • Anmeld

  Simon Petersen

  Jeg er faktisk mere bekymret for, at Trump får sat noget i gang, end at Kim Jong-Un gør.

  SM-6 er et fedt missil - hvis politikerne virkelig mener noget med et substantielt løft, så ville det være en god tilføjelse til fregatterne.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  Var det ikke en større opgave at kæde SM-6 sammen med fregatternes radarsystemer?

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @SEH

  Jo jo, det er bestemt en opgave - derfor kræver det også et "substantielt løft" :-)

 • Anmeld

  Halken

  SP Er det ikke noget med at SM6 indtil videre kun kommunikerer via s-båndet? Det kunne selvfølgeligt være en fin lejlighed til at købe en ditto BMD s-bånds radar i stedet for SMART L ??

  Rent strategisk, så betyder det BMD shooter i terminal fasen, anti krydsermissil, samt en aaa kapabilitet, i en 250-500 kms boble. Med tre fregatter, så begynder det at ligne theater-aaa og BMD over det danske område. I fald vi ikke investerer i Patriot el avanceret aaa, så er det slet ikke noget dårlig ide. Russerne kan saturere det hvis de er alene, men sammen med andre NATO skibe begynder det at de fornuftigt ud.

  SM-6 kan også bruges som krydsermissil mod mål på landjorden.


  Det virker som en fornuftigt og substantiel upgrade som SP siger, så fregatterne kommer til at udfylde den rolle som var dem tiltænkt. Andreas bør komme den på top 10 over prioriteringer i det danske forsvar.

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  @ SP

  Jeg synes, vi er gået fra, at SM-6 til fregatterne var næsten umuligt uden at skifte hele radarsystemet til nu, hvor der er penge i luften, at det er en opgave, vi klarer i en ruf :)

  Men ja, få smidt nogen SM-2 i beholderne og opgrader radarsystemet til BMD og SM-6. Så lever fregatterne noget nytteværdi.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  @SEH

  Jamen, det har jeg ikke sagt skulle have ændret sig - hvis man vil have fuld udnyttelse af SM-6 på en dansk fregat, så kræver det en radar, der kan se ballistiske mål - det var ikke min hensigt med kommentaren ovenfor at få det til at let/billigt ud at sætte SM-6 i launcheren på en dansk fregat. Og det er heller ikke en opgave, der løses hurtigt :-)

  Jeg tvivler stadig på at politikerne finder den slags penge der skal til for at indkøbe og integrere SM-6, men med de udmeldinger der kører omkring substantielle løft etc, så er jeg ikke lige så kategorisk i afvisningen, som jeg tidligere har været - nu tror jeg måske at det er en lille smule muligt, at det kunne ske at man tog den beslutning :-)

  Men ja, SM-2, end BMD radar og SM-6 ville rykke fregatter ind i en helt anden liga!

  @Halken
  Jo, SM-6 kommunikerer via S bånd, så enten skal man installere et X bånds kommunikationssystem i missilet, eller sætte en S bånds radar på skibet.

  Med SM-6 ville fregatten kunne beskytte sig selv og et eller andet areal omkring sig mod short og medium range ballistiske missiler. Hvor stort det område egentlig er, ved jeg faktisk ikke, men det kunne være interessant at se lidt på ;-)

 • Anmeld

  Halken

  Tallet i det åbne er 259-500 km rækkevidde for SM6.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  Ja, men rækkevidde er ikke det samme som "defended area".

 • Anmeld

  Kaare Thyregod

  "Nordkorea derimod er så rablende gal en fjende...".
  Ja måske. Eller også handler de bare rationelt udfra en målsætning og et råderum / rammefaktorer, som er markant anderledes end vores virkelighed. I så fald er der en grænse for provokationerne og - forhåbenlig - ikke reel risiko for et angreb af nogen art.
  Se fx. Madeleine Albrigths vurdering heraf i "Madam Secretary: A Memoir", som dog blandt andet er baseret på hendes møde med forgængeren Kim Jong Il.

 • Anmeld

  Simon Petersen

  Nå, men Trump virker ret opsat på at få tingene til at køre helt op i en spids..