B78 om et GMO-frit dansk landbrug

Claus Iversen
Dokumentation

B 78 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om et GMO-frit dansk landbrug.

Fremsat den 28. januar 2003 af Keld Albrechtsen (EL) og Line Barfod (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om et GMO-frit dansk landbrug

 

Folketinget opfordrer regeringen til at sikre, at der ikke dyrkes GMO-afgrøder i Danmark.

Bemærkninger til forslaget

En række kendsgerninger viser, at det vil være uklogt at tillade dyrkning af GMO-afgrøder i Danmark. Det har vist sig, at udsætning af genetisk modificerede organismer på markerne i Danmark for visse afgrøders vedkommende muligvis i begrænset omfang og rent teknisk kan lade sig gøre i sameksistens med GMO-fri produktion, men at dette kræver en lang række dyre, usikre og besværlige sikkerhedsforanstaltninger. Ud fra en praktisk vurdering er Danmark for lille til GMO-afgrøder, hvis man samtidig vil sikre, at dansk landbrug kan producere og eksportere landbrugsprodukter, herunder ikke mindst økologiske produkter, der er garanteret fri for GMO, og som derfor vil have en fremtid på markedet.

Det må samtidig konstateres, at det ikke er lykkedes at få gennemført en betryggende EU-lovgivning på området. Der er således ingen regler om ansvar i forbindelse med spredning af GMO-afgrøder til GMO-fri marker. Samtidig er EU’s mærkningsregler elendige og sikrer ikke mærkning af kød, æg og mælkeprodukter. Derfor er det nødvendigt, at forbrugerne både i Danmark og i udlandet kan købe æg, mælkeprodukter eller kød, hvor der ikke har indgået GMO i dyrenes foder. Hvis dansk landbrug kan levere en sådan garanti, kan det blive en stærk konkurrencefordel.

Amerikanske erfaringer med dyrkning af GMO-afgrøder har ikke været positive. Udsætning af GMO i miljøet viser sig at have langt flere uforudsete virkninger i naturen, end man forestillede sig, da man tillod dem. Dette peger også i retning af, at EU’s regler om godkendelse af GMO-frø til udsætning er helt uforsvarlige.

Beslutningsforslaget har udgangspunkt i beslutningsforslag nr. B 45, folketingsåret 1999-2000. Se Folketingstidende 1999-2000, forhandlingerne side 3936 og 7637, tillæg A side 2787 og 2789 og tillæg B side 1487. Forslagsstillerne har endvidere i dette folketingsår fremsat beslutningsforslag nr. B 6, hvortil der også henvises. Se Folketingstidende 2002-03, forhandlingerne side 1801 og tillæg A side 673 og 676.

 

Skriftlig fremsættelse

Keld Albrechtsen (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om et GMO-frit dansk landbrug.

(Beslutningsforslag nr. B 78).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00