Rafale, Strike Eagle og nu Eurofighter - Qatar vil have dem alle

I 2012 købte det lille stenrige olieemirat Qatar 18 Rafale-kampfly hos franske Dassault og i november bestilte man 24 F-15 Strike Eagle med option på yderligere 12 hos amerikanske Boeing. Det er dog ikke nok for det lille land. De har derfor indgået en aftale med UK om, at Qatar har til hensigt at købe 24 Eurofightere.

Hvis aftalen munder ud i en egentlig kontrakt, så vil det være en kærkommen livline til at sikre produktionen af Eurofightere et lille stykke tid længere ud i fremtiden, end det er udsigterne på nuværende tidspunkt.

Som vi har beskrevet tidligere, så kæmper virksomhederne og landene bag Eurofighter med en stadig tyndere ordrebog. Derfor vil især UK nok gøre en ihærdig indsats for at få Qatar-handlen helt i hus.

Login

 • Anmeld

  Jacob

  Så er Qatar ikke afhængig af een stormagt som kampfly leverandør, men har spredt sig ud på tre...
  En logistisk og operativ udfording, men strategisk snart når man har tendenser til at være den upopulære dreng i klassen...

 • Anmeld

  KimE

  Det borde vara tillräcklig riskspridning med två olika leverantörer av plan men kanske USA eller Frankrike har hotat att sluta leverera. Ett plan med fyra tillverkningsländer som ska godkänna försäljning borde inte vara optimalt för Qatar och det är besvärligt att hålla tre typer av plan igång.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Det kan beskrives med et enkelt ord

  Korruption.

  Det er kun et spørgsmål om, hvem der betaler mest under bordet i form af forskellige "modydelser" til disse despotiske regimer.

  At de ender med 3 platforme de aldrig magter at holde opdateret, hverken med reservedele eller piloter er for dem ligegyldigt.

  Så er man alligevel glad for demokrati trods dets mangler.

 • Anmeld

  E. Petersen

  Og så ved jeg ikke om det er konspiration

  Men er det ikke slående at Qatar lige nøjagtig nu lukker aftaler med de 2 kampfly platforme som Saudi Arabien har og hvor man tørt man antyde at de er temmelig tæt på en væbnet konflikt.

  Det kan være det fra vesten lige trækker en usynlig streg i sandet med det salg.

 • Anmeld

  KimE

  Det måste vara långt till en väpnad konflikt Qatar måste bygga minst en ny flygbas för de nya planen då den enda skvadron med mirage 2000 de har aktiva finns på den internationella flygplatsen. Så piloter för ca 80-120 plan måste utbildas det kommer att ta tid.

  USAs största flygbas i regionen finns i Qatar men den är full.
  Nej det är nog mest ett sätt att knyta politiska band till Storbritannien.

 • Anmeld

  E. Petersen

  @Km E

  Det skal man vist ikke være så sikker på. USA ser med Trump ud til at spille på 2 heste med den højeste indsats sat på SA.

  http://www.huffingtonpost.com/entry/how-trump-risks-a-saudi-qatar-war_us_5952472ce4b0326c0a8d0b2e

  Qatars flyindkøb har absolut nul betydning militært set, det er ren politisk de indkøb foretages på.

  Qatar har stort set ingen flåde, intet udstyr til deres lille hær,. De bruger alle deres "materiale penge" på dyre kampfly. OG SA kan bombe deres to flybaser væk indenfor 30 min med fly eller kortrækkende missiler. Desuden står SA´s hær kun står 60 min kørsel fra qatar´s baser og uden et stærkt landforsvar kører de lige op og tager flybasen på den tid.

 • Anmeld

  CP

  Under de omstændigheder er det vel i det hele taget svært at tale forsvar. Jeg tænker også at befolkningstallet ikke ligefrem gør en stor hær mulig.

  Så det eneste de vel reelt set kan gøre er en slags "Chrome dome" med konventionelle våben. Og så skal der jo nogle stel til..

 • Anmeld

  Dan

  I tilfælde af et angreb kommer de fly Q har købt til at operere fra Iran, og iranerne vil elske at sluge de her fly. Deres Tomcats må være godt smadrede.