Debat

Klumper i sovsen

Kronik af Morten Albek Jensen, Folketingskandidat for SF i Fyns Amt. Formand for SF´s miljøudvalg. Næstformand SF-Svendborg.
Tina Møller

Journalist Tina Møller (født 1977) begyndte på Altinget.dks redaktion 1. februar 2003 med særlig tilknytning til FødevareTinget og SundhedsTinget samt for opdatering af meningsmålinger. Uddannet gennem en årrække på Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

Hendes private interesser er bl.a. maleri og roning.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Hvad sker der med fødevarepatenter, regler for tilsætningsstoffer, kunstige smagsfremmere, bæredygtighed, eller madens påvirkning af mennesket? Ingenting.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), holdt en ægte festtale for sin egen indsats for fødevaresikkerheden i Fyns Stiftstidende den 21/2. Men festtaler er stort set blottet for fremsyn, og beskæftiger sig mest med ros af fortiden.

For hvor blev talen om økologi af? Hvor blev talen om genmodificerede fødevarer af? Hvor blev der i talen nævnt, at regeringen nedlagde ernæringsrådet og børnekostpuljen ved sin tiltræden? Det er tilsyneladende vigtigere, at fabulere omkring friheden til at kalde en pølse for ungarsk, eller ej.

Men hvad med friheden til at kunne vælge en sundere kost, til en sundere pris? Det vil i mine øjne være langt vigtigere, og mere perspektivrigt.

I stedet fokuserer fødevareministeren på besparelser og forenkling af regler. Regelforenkling er godt, hvis formålet samtidigt, er at opretholde sikkerhed og sundhed. Der fokuseres imidlertid på at lette arbejdet for landmanden, uden at konkretisere hvad det er for regler der lempes på.

Der er brug for en indsats, der kan skabe en ordentlig madkultur for fremtiden. Det sker af praktisk vej, gennem skoler og daginstitutioner

Morten Albek Jensen
Folketingskandidat for SF

Fødevareministeren påståede vægtning af ernæringsområdet, er flygtig som dug for solen. Tværtimod, valgte ministeren allerede i starten af 2002 at nedlægge ernæringsrådet!

Ingen forbedringer for børnene
Fakta er at der ikke er sket forbedringer på skoleområdet. Skolebørnene lider under regeringens slankekur. Ifølge professor Bjørn Holstein fra Institut for Folkesundhed, er børns spisevaner blevet værre og værre over de sidste 20 år. Børnene indtager mindre og mindre frugt og grønt, og mere og mere slik og sodavand. Men regeringen nedlagde børnekostpuljen!

Madordninger i skoler og daginstitutioner ville være et progressivt tiltag, frem for de nedskæringer der er virkeligheden. Ofte baseres madtilbud som liberale projekter, der er baseret på en ren forretningsmæssig profil med udsalg af pizza og lignende. Basis for tilbuddet er markedsmekanismerne, der tager større hensyn til stabil omsætning end sundhed.

I stedet burde samfundet satse på madordninger, der er orienteret omkring pædagogiske og indlæringsmæssige aspekter. Svenske undersøgelser støtter, at indlæringen øges på baggrund af ordentlige måltider. Desuden kan måltiderne i skolen have et væsentligt socialt engagement, der forplanter sig til voksenlivet. Med andre ord, forplantes den tidlige lærdom og påvirkning til voksenlivet. Det er en sund investering.

Børnekostpuljen druknede i bureaukrati
Regeringens argument for at nedlægge børnekostpuljen var forudsigeligt fokuseret på bureaukrati. Men i stedet for at løse bureaukratiske problemer, vælger man helt at afskaffe ordningen til fordel for hjemmesider og et udrykningshold. Men hvad hjælper en hjemmeside når der ikke er mad at servere? Hvad hjælper et udrykningshold hvis det ikke bruges, og skoler og daginstitutionerne ikke har økonomi til at gennemføre et sundt madprogram?

Der er brug for en indsats, der kan skabe en ordentlig madkultur for fremtiden. Det sker af praktisk vej, gennem skoler og daginstitutioner. De er i øvrigt oftest henvist til brochurer og undervisningsmateriale, bl.a. produceret af slagterierne og FDB, i stedet for rådgivning uden økonomiske interesser.

Ved en gennemgang af en tilfældig skoles undervisningsmateriale i Odense, fandt jeg stort set ikke noget, der var fritaget for reklamepåvirkning. Er det en sund og uafhængig politik?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00