Myndigheder omgår lov om aktindsigt

Op imod 80 procent af ansøgningerne om aktindsigt behandler myndighederne i strid med loven, viser to mini-undersøgelser. Journalister føler sig som ofre for magtarrogance og politisk styring.

Myndighederne bestemmer over journalistikken, når de undlader at svare.

Jan Birkemose
Journalist på LOs ugebrev A4
Myndighederne overtræder Offentlighedsloven i stor stil. Det viser to nye undersøgelser af journalisters anmodning om aktindsigt hos offentlige myndigheder. Endnu er der altså lang vej, før end Offentlighedsloven slipper af med øgenavnet lukkeloven.

Først lavede to speciale-studerende fra Roskilde Universitets-center et forsøg i efteråret 2002. Det viser, at ved små 80 procent af ansøgningerne om aktindsigt lever myndighederne ikke op til lovens krav.

De studerende søgte – som journalister – aktindsigt i, hvor store udgifter de 18 ministerier har haft til repræsentation i VK-regeringens tid. Hele 14 ud af 18 ministerier overholdt ikke lovens krav om at svare inden for ti dage. Et enkelt ministerium svarede endda hele to måneder for sent.

Dernæst har fagbladet Journalisten, der udgives af Dansk Journalistforbund, gennemgået 30 anmodninger om aktindsigt. Den undersøgelse tyder på, at journalister med et medie i ryggen får myndighederne til at være bedre til at overholde loven, selvom der stadig er problemer med at leve op til lovens krav.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00