Kun ejere af fartøjer med tilladelse må fiske sild i Limfjorden

Situationen for fiskeri i Limfjorden er, at kun fartøjer, hvis ejere har en tilladelse må fiske sild. De fartøjer, der har tilladelse til at fiske efter blåmuslinger i Limfjorden, må fiske hver anden uge.
Tina Møller
Dokumentation

Spørgsmål 217:

"I forlængelse af spørgsmål 203 bedes ministeren sende en uddybende statusredegørelse angående situationen for fiskeriet i Limfjorden, specielt for sild og østers og ministeren bedes oplyse, hvem (hvilke fiskerbåde), der har retten til at fiske dem."

Svar:

Der har i en årrække været særlig opmærksomhed omkring fiskeriet i Limfjorden.

Dette har bl.a. vist sig gennem et formaliseret samarbejde mellem de myndigheder, der har et særligt ansvar for forholdene i fjorden, det vil sige Limfjordsamterne, Skov- og Naturstyrelsen og Fødevareministeriet.

Udgangspunktet for dette samarbejde har været, at fiskeriet er på et historisk lavt niveau, idet en række fiskebestande bl.a. ål og fladfisk befinder sig på et langt lavere niveau end tidligere.

Blåmuslingefiskeriet har i modsætning til de øvrige fiskerier i Limfjorden haft en stigende betydning siden midten af 70´erne. I dag tegner blåmuslingefiskeriet sig for mere end 80 % af værdien af landingerne fra Limfjorden. Fiskeriet drives af 51 fartøjer, der har en særlig tilladelse til fiskeriet.

Sild var tidligere et vigtigt grundlag for fiskeriet i Limfjorden. Fiskeriet foregår med bundgarn og trawl. Desuden tages mindre partier med sildegarn, især af fritidsfiskere. I takt med at fangsterne og priserne stagnerede eller er faldet, er interessen for et erhvervsmæssigt fiskeri efter sild aftaget. Siden midten af 1990´erne er landingerne af sild dog steget.

Kun fartøjer, hvis ejere har en tilladelse må fiske sild. Undtaget herfra er dog landinger på op til 400 kg pr. dag og landinger fra fiskere, der udelukkende driver bundgarnsfiskeri.

I de seneste år har mellem 5 og 10 fartøjer landet sild fra Limfjorden. 9 fartøjer er blevet tildelt individuelt overdragelige kvoteandele af sild på Limfjorden efter de regler, der gælder siden 1. januar 2003.

Østersfiskeriet er steget i de seneste år. Fiskeriet har indtil år 2002 været drevet på forsøgsbasis af små fartøjer, samt af nogle af de fartøjer, der har haft tilladelse til blåmuslingefiskeri. I 2002 er fiskeriet imidlertid taget til, således at en stor del af de fartøjer, der i forvejen har haft tilladelse til blåmuslingefiskeri også havde tilladelse til østersfiskeri.

Efter de midlertidige regler, der gælder indtil 1. juli 2003, må de fartøjer, der har tilladelse til at fiske efter blåmuslinger i Limfjorden fiske i hver anden uge. Desuden kan østersfiskeri udøves fartøjer med en længde under 12 meter, der har drevet et dokumenteret fiskeri i Limfjorden i de seneste 2 år, når dette fiskeri udgør mindst 50 % af værdien af fartøjets samlede landinger i nævnte periode.

51 fartøjer har tilladelse til at fiske efter østers i Limfjorden med blåmuslingeskraber hver anden uge, og 10 fartøjer under 12 meter har tilladelse til at fiske med den lette østersskraber.

En del ansøgere, med fartøjer under 12 meter, har ikke kunnet opfylde betingelsen om fiskeri i Limfjorden på grund af den tilbagegang, der i en årrække har været i de fleste Limfjordsfiskerier.

Mariann Fischer Boel

 

/Bo Folmer Pedersen


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00