Sverige køber Patriot-missiler

[caption id="attachment_10374" align="alignright" width="300"] Patriot system affyrer missil. Foto: Raytheon.[/caption]7,65 mia. danske kroner. Så mange penge kunne Sverige godt tænke sig at spendere på luftforsvarssystemet Patriot fra amerikanske Raytheon. I denne uge gav den svenske regering Forsvarsmaterielverket grønt lys til at indlede forhandlinger med USA om køb af Patriot-systemer. Et system, der i forvejen bruges af 13 lande, her i blandt Holland og Tyskland. Det er desuden fornylig er blevet solgt Polen og Rumænien.

Patriot-systemet er et såkaldt "point defense"-system, der kan beskytte et bestemt "high value target" som eksempelvis en flyvestation eller lignende. Det ville kunne beskytte en bydel, men ikke en hel storby. Patriot kan udstyres med forskellige typer af missiler, som kan ramme indkommende fjendtlige missiler i terminalfasen indenfor atmosfæren. Det er altså "last line of defense" og ikke et sammenligneligt alternativ til ballistisk missilforsvar, som kaster sig over fjenden langt tidligere udenfor atmosfæren.

Sverige vil altså ikke bruge de mange penge på at beskytte sig bedst muligt mod ballistiske missiler, men derimod på at blive i stand til beskytte udvalgte "targets". Det kan være en eller flere af de svenske flyvestationer mod russerne. Præcis hvor mange systemer svenskerne vil anskaffe sig er uvist. Men på en fin lille grafik, som de har lavet, ser man tre systemer sat op ved siden af hinanden - styret fra én "stridsledningscentral", der får data fra en "spanings- og eldledningsradar". Så mange får svenskerne nok ikke råd til. Ét system koster nemlig knap USD 1 mia., hvis man ser på hvad Polen skal betale for 8 styk. En mia. dollars svarer til 8,4 mia. svenske kroner.

Login