Hjælp til hjerneskadede børn

Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at hovedopgaven for det danske sundhedsvæsen over for hjerneskadede børn og deres familier er at diagnosticere børnene og behandle dem i det omfang, det er muligt. Derudover nævner han forskellige behandlingstilbud til børnene.
Claus Iversen
Dokumentation
Spørger: Naser Khader (R).

Spørgsmål: "Kan ministeren redegøre for, hvad det danske sundhedsvæsen gør for at hjælpe hjerneskadede børn og deres familier?"

Indenrigs- og sundhedsministerens svar: "Overordnet betragtet er hovedopgaven for det danske sundhedsvæsen overfor hjerneskadede børn og deres familier at diagnosticere børnene og behandle dem i det omfang, det er muligt. Herunder at tilbyde dem rehabilitering indtil det lægefagligt skønnes, at der ikke kan opnås yderligere forbedring af funktionsniveauet i sygehusregi.

Som anbefalet i Sundhedsstyrelsens rapport fra 1997 om behandling af traumatisk hjerneskade og tilgrænsende lidelser er der gennemført en særlig indsats overfor rehabilitering af svært hjerneskadede børn. Denne finder sted ved to særlige landsdels neurorehabiliteringsenheder, der er placeret på Hvidovre Hospital og Hammel Sygehus. Enhederne er tilknyttet landsdelssygehus og traumecenter på hhv. Rigshospitalet og Århus Universitetshospital. Der er oprettet seks pladser til børn på Hvidovre Hospital og 8 pladser til børn på Hammel Sygehus.

Optræning af børn efter sygehusfasen tilrettelægges under hensyntagen til bl.a. det enkelte barns forudsætninger, og forløbet planlægges og koordineres i et samarbejde mellem social-, undervisnings- og sundhedssektoren.

I den forbindelse findes der i dag muligheder for genoptræning ved praktiserende fysioterapeut i hjemmet, ved dag- og døgnbotilbud eller fysioterapeutisk klinik. Behandlingen er vederlagsfri.

Jeg skal henlede opmærksomheden på, at familier med hjerneskadede børn har mulighed for at opnå støtte efter den sociale lovgivning.

Endvidere skal jeg gøre opmærksom på, at regeringen i forbindelse med Finanslov 2002 og de følgende tre år har afsat midler til et udviklingsprojekt om optræning af børn med hjerneskade. Der er fra satspuljemidlerne under Socialministeriet afsat 20 mio. kr. til projektet."


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00