Canada dropper Super Hornet-køb

Canada har nu definitivt droppet at købe 18 nye Boeing F/A-18E/F Super Hornet-fly til at lukke det hul, som er ved at opstå, da det trækker ud med at finde en afløser til landets aldrende CF-18 Hornet-fly. I stedet vil Canada købte brugte F-18 Hornet-fly i Australien. Det skriver nyhedsbureauet Reuters på baggrund af oplysninger fra tre kilder.

I juni sidste år kunne canadiske medier ellers fortælle, at Trudeau-regeringen i Ottawa overvejede at lave et hurtigt indkøb af nogle F/A-18E/F Super Hornet-fly. Og i november meddelte den canadiske regering selv, at landet agtede at købe 18 F/A-18E/F Super Hornet fly som en form for akut “gapfiller” indtil landet har fået gennemført en kampflykonkurrence i stil med den danske og fået de nye fly leveret. Canada er jo som bekendt stadig med i F-35 partnerskabet, men er gået i tænkeboks omkring hvorvidt man bør afholde en konkurrence eller blot fortsætte med F-35 - som Trudeau dog har været særdeles skeptisk overfor. I valgkampen i efteråret 2015 erklærede han, at Canada skulle træde ud af F-35 programmet og igangsætte en kampflykonkurrence i stil med den danske – men uden F-35 som deltager. Et budskab som han gentog efter valgsejren. Sidenhen har hans forsvarsminister modereret kritikken og ikke udelukket, at F-35 kunne deltage i en konkurrence.

Når Canada nu dropper at købe nye Super Hornet-fly til at udfylde hullet, så skyldes det en ophidset strid mellem den canadiske flyproducent Bombardier og den canadiske regering på den ene side og Boeing og den amerikanske stat på den anden side. Vel at mærke den civile del af Boeing, som i foråret anklagede Bombardier for at modtage canadisk statsstøtte og derigennem være i stand til at sælge sit nye Cserie-regionaljet fly til en kunstig lav pris. Det fik de amerikanske handelsmyndigheder til at indlede en undersøgelse af Bombardier. Det fik dog også den canadiske regering til at stoppe forhandlingerne med Boeing om køb af Super Hornet-flyene. Boeing har afvist at trække klagen tilbage og nu vender Canada så tilsyneladende ryggen til Boeings militære division - på grund af ballade skabt af den civile division.

Login