Om tilskud til pilot- og demonstrationsprojekter om græsningsselskaber og naturplaner

Bekendtgørelsen gør det muligt at søge tilskud til pilot- og demonstrationsprojekter inden for de årlige finanslove afsatte rammer. Ansøgning om tilsagn om tilskud indgives til Direktoratet for FødevareErhverv.
Tina Møller
Dokumentation

Bekendtgørelse om tilskud til pilot- og
demonstrationsprojekter om græsningsselskaber og
naturplaner 1)

 

I medfør af § 2, stk. 2, § 3, § 16, stk. 1, § 18, stk. 1, § 20, stk. 1, § 22, § 24, stk. 1, § 26, stk. 2, og § 27, stk. 1, i lov nr. 338 af 17. maj 2000 om støtte til udvikling af landdistrikterne (landdistriktsstøtteloven) og efter bemyndigelse fra ministeren fastsættes:

Kapitel 1

Ordningens formål og indhold

§ 1. Formålet med pilot- og demonstrationsprojekter om græsningsselskaber og naturplaner er at bidrage til, at omfanget og tilstanden af natur- og halvkulturarealer forbedres og forøges ved

1)    at fremvise, formidle og udbrede interessen for henholdsvis græsningsselskaber og naturplaner, og

2)    at afprøve og demonstrere forskellige koncepter for henholdsvis græsningsselskaber og naturplaner.

§ 2. Tilskud kan inden for de på de årlige finanslove afsatte rammer efter ansøgning ydes til ansøgere, jf. § 11 og § 14, der gennemfører pilot- og demonstrationsprojekter om græsningsselskaber eller naturplaner, jf. § 10 og § 13.

Kapitel 2

Administration

Myndigheder

§ 3. Direktoratet for FødevareErhverv

1)    træffer afgørelse efter denne bekendtgørelse og

2)    foretager kontrol i forbindelse med administrationen efter denne bekendtgørelse.

Stk. 2. Direktoratet for FødevareErhverv udøver de i landdistriktsstøttelovens § 20, stk. 2 og 3, jf. lovens § 2, stk. 1, nr. 6, nævnte beføjelser.

Stk. 3. Direktoratet for FødevareErhverv underretter jordbrugskommissionen, jf. landbrugsloven, og amtsrådet eller kommunalbestyrelsen i Bornholms kommune om tilsagn om tilskud til pilot- og demonstrationsprojekter om græsningsselskaber.

Ansøgning

§ 4. Ansøgning om tilsagn om tilskud indgives til Direktoratet for FødevareErhverv. Direktoratet kan fastsætte retningslinier for udfærdigelse af ansøgning.

Stk. 2. Ansøgning kan indgives

1)    fra den 26. marts og skal være Direktoratet for FødevareErhverv i hænde senest den 9. maj og

2)    fra den 15. august og skal være Direktoratet for FødevareErhverv i hænde senest den 30. september.

§ 5. Efter udløb af ansøgningsfristen, jf. § 4, stk. 2, træffer Direktoratet for FødevareErhverv afgørelse om tilsagn eller afslag.

Stk. 2. Afgørelse træffes på grundlag af en prioritering af ansøgningerne ud fra bl.a. en vurdering af opfyldelsen af formålet med ordningen og af udgifterne samt ud fra eventuelle eksterne, faglige vurderinger af ansøgningerne.

Stk. 3. Direktoratet for FødevareErhverv kan meddele afslag på ansøgninger, som efter direktoratets vurdering ikke kan behandles på et fyldestgørende grundlag førend ansøger har foretaget fyldestgørende afrapportering, jf. § 9, for andet eller andre projekter, for hvilke der er meddelt tilsagn om tilskud efter denne bekendtgørelse.

Stk. 4. De to ansøgningsrunder, jf. § 4, stk. 2, er bevillingsmæssigt adskilt i to dele. Direktoratet for FødevareErhverv kan meddele afslag på ansøgninger med henvisning til en prioritering af bevillingen på den årlige finanslov.

Stk. 5. Hvis Direktoratet for FødevareErhverv meddeler afslag på en ansøgning, bortfalder ansøgningen.

Kapitel 3

Betingelser for tilskud

§ 6. Direktoratet for FødevareErhverv fastsætter tilsagnsperioden, som er perioden, hvor pilot- og demonstrationsprojektet skal gennemføres. Tilsagnsperioden kan højst fastsættes til 2 år.

§ 7. Direktoratet for FødevareErhverv kan i tilsagn om tilskud fastsætte betingelser for tilsagnet, herunder at projektet skal evalueres af en uafhængig instans.

Stk. 2. Direktoratet for FødevareErhverv fastsætter i tilsagnet den procentdel af de tilskudsberettigede udgifter, der kan ydes tilskud til, jf. § 12 og § 15.

§ 8. Tilskudsmodtager skal i mindst 5 år fra en tilskudsudbetaling opbevare skatte-, moms- og driftsregnskaber, der vedrører de tilsagnsår, som udbetalingen sker for.

§ 9. Senest ved udløbet af tilsagnsperioden, jf. § 6, skal pilot- og demonstrationsprojektet afrapporteres efter retningslinier, der fastsættes af Direktoratet for FødevareErhverv.

Stk. 2. Afrapporteringen skal indeholde en redegørelse for de aktiviteter, der er gennemført i forbindelse med projektet, og for projektets effekter på natur og biodiversitet.

Kapitel 4

Græsningsselskaber

§ 10. Ved pilot- og demonstrationsprojekter om græsningsselskaber forstås i denne bekendtgørelse aktiviteter, hvis primære formål er at formidle, fremvise og udbrede interessen for græsningsselskaber og netværk. Pilot og demonstrationsprojekterne skal desuden medvirke til at afprøve og demonstrere forskellige koncepter for græsningsselskaber og netværk.

Stk. 2. Projekterne skal indeholde praktisk demonstration af afgræsning. Der skal demonstreres udvikling eller anvendelse af græsningsplaner. Der skal være tale om afgræsning, der sker under hensyntagen til arealernes indhold af natur og biodiversitet.

Stk. 3. Projekterne kan være baseret på forudgående forskning, men må ikke indeholde forskning eller teknologisk udvikling.

§ 11. Tilskud kan søges af lodsejere, jordbrugere, grupper af jordbrugere, private faglige sammenslutninger og private virksomheder,

1)    der ejer eller driver arealer i det åbne land, der kan anvendes til afgræsning, eller

2)    der ejer eller driver et selskab eller netværk med henblik på afgræsning af natur- og halvkulturarealer.

Stk. 2. Tilskud kan ikke søges af stat og kommuner.

§ 12. Tilskud kan ydes med op til 100 pct. af de udgifter, der er nødvendige for projektets gennemførelse.

Stk. 2. De tilskudsberettigede udgifter kan omfatte

1)    udgifter til indkøb af varer, herunder til hegning af græsningsarealer og til vanding af dyr,

2)    udgifter til konsulentbistand,

3)    udgifter til løn til personale, der er beskæftiget med demonstrations- og informationsaktiviteter i forbindelse med projektet, herunder løn til eget arbejde,

4)    udgifter til leje af udstyr, der er direkte relateret til projektet,

5)    udgifter til information og offentlighed, herunder fremstilling af informationsmateriale og tilrettelæggelse af åbne dage på og fremvisninger af græsningsarealer,

6)    udgifter til gennemførelse af projektet, herunder rejseudgifter, leje af lokaler, koordinationsudgifter m.v. og

7)    udgifter til attestation af afholdte udgifter.

Stk . 3. De tilskudsberettigede udgifter kan ikke omfatte

1)    moms, der refunderes til tilskudsmodtager,

2)    udgifter, der afholdes af staten eller en kommune,

3)    udgifter til forskning og teknologisk udvikling,

4)    indkomsttab ved drift af græsningsarealer og

5)    udgifter til drift af græsningsarealer, for hvilke der ydes tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger i medfør af bekendtgørelse om tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, eller for hvilke der ydes tilskud i medfør af anden offentligt finansieret eller EU-finansieret ordning.

Kapitel 5

Naturplaner

§ 13. Ved pilot- og demonstrationsprojekter om naturplaner forstås i denne bekendtgørelse aktiviteter, hvis primære formål er at formidle og udbrede interessen for naturplaner. Pilot- og demonstrationsprojekterne skal desuden medvirke til at afprøve og informere om forskellige koncepter for naturplaner på bedriftsniveau og på områdeniveau.

Stk. 2. Vægten i projekterne skal ligge på information og formidling af erfaringer med udarbejdelsen af naturplaner og med anvendelsen af forskellige koncepter for naturplaner på bedriftsniveau og på områdeniveau.

Stk. 3. Projekterne kan være baseret på forudgående forskning, men må ikke indeholde forskning eller teknologisk udvikling.

§ 14. Tilskud kan søges af lodsejere, jordbrugere, grupper af jordbrugere, private faglige sammenslutninger og private virksomheder,

1)    der ejer eller driver arealer i det åbne land, herunder skov-, landbrugs- og hedearealer, eller

2)    der har forudsætninger for at udarbejde, demonstrere og informere om naturplaner.

Stk. 2. Tilskud kan ikke søges af stat og kommuner.

§ 15. Tilskud kan ydes med op til 100 pct. af de udgifter, der er nødvendige for projektets gennemførelse.

Stk. 2. De tilskudsberettigede udgifter kan omfatte

1)    udgifter til indkøb af varer,

2)    udgifter til konsulentbistand,

3)    udgifter til løn til personale, der er beskæftiget med demonstrations- og informationsaktiviteter i forbindelse med projektet, herunder løn til eget arbejde,

4)    udgifter til leje af udstyr, der er direkte relateret til projektet,

5)    udgifter til information og offentlighed, herunder fremstilling af informationsmateriale og tilrettelæggelse af åbne dage på og fremvisninger af arealer i det åbne land,

6)    udgifter til gennemførelse af projektet, herunder rejseudgifter, leje af lokaler, koordinationsudgifter m.v. og

7)    udgifter til attestation af afholdte udgifter.

Stk. 3. De tilskudsberettigede udgifter kan ikke omfatte

1)    moms, der refunderes til tilskudsmodtager,

2)    udgifter, der afholdes af staten eller en kommune,

3)    udgifter til forskning og teknologisk udvikling og

4)    udgifter til implementering af naturplaner.

Kapitel 6

Udbetaling af tilskud

§ 16. Tilskuddet udbetales mod dokumentation af de med projektet forbundne tilskudsberettigede udgifter. Opgørelsen skal udfærdiges på et særligt skema, der fås ved henvendelse til Direktoratet for FødevareErhverv, og skal være attesteret af en statsautoriseret eller registreret revisor.

Stk. 2. Det er en betingelse for udbetaling af tilskud,

1)    at de anførte udgifter er betalt, og at projektet gennemføres i overensstemmelse med de betingelser, der er fastsat i tilsagnet, og

2)    at tilskudsmodtager anviser en konto i et pengeinstitut, hvortil tilskuddet kan overføres.

Stk. 3. Direktoratet for FødevareErhverv kan bestemme, at tilskuddet kan udbetales i rater, når omstændighederne taler herfor.

Stk. 4. Tilskud udbetales af Direktoratet for FødevareErhverv senest 3 måneder efter modtagelsen af det i stk. 1 anførte skema. Direktoratet kan i særlige tilfælde fravige denne frist.

Kapitel 7

Ændring af tilsagn om tilskud

§ 17. Direktoratet for FødevareErhverv kan efter ansøgning tillade, at et tilsagn om tilskud ændres med virkning for den resterende del af tilsagnsperioden, herunder ny ejers eller brugers helt eller delvise indtræden i tilsagnet. Det er en betingelse, at ændringen efter direktoratets vurdering er i overensstemmelse med ordningens formål.

Stk. 2. Direktoratet for FødevareErhverv kan efter ansøgning endvidere tillade, at tilsagn om tilskud ændres med virkning for den resterende del af tilsagnsperioden eller at forpligtelserne under pilot- og demonstrationsprojektet ophører, når

1)    bedriften er genstand for en jordfordeling eller andre lignende offentlige indgreb som led i fysisk planlægning, og

2)    betingelserne for tilskud til pilot- og demonstrationsprojektet ikke samtidig kan opfyldes.

Stk. 3. Ændring af tilsagn om tilskud kan ikke omfatte en forhøjelse af tilsagnsrammen for projektet.

Kapitel 8

Underretningspligt

§ 18. En tilsagnsmodtager skal en gang årligt skriftligt oplyse, om alle betingelser for tilskud er opfyldt, herunder oplyse alle indtrådte eller planlagte ændringer i forhold til betingelserne i det meddelte tilsagn. Oplysningerne indgives til Direktoratet for FødevareErhverv.

Stk. 2. En tilsagnsmodtager skal endvidere på forlangende afgive erklæring til Direktoratet for FødevareErhverv om, hvorvidt betingelserne for tilskud fortsat opfyldes.

§ 19. Tilsagnsmodtageren er forpligtet til uden ugrundet ophold skriftligt at give Direktoratet for FødevareErhverv meddelelse om forhold, der kan medføre bortfald eller tilbagebetaling af tilskud.

Kapitel 9

Bortfald af tilsagn og tilbagebetaling af tilskud

§ 20. Tilsagn om tilskud bortfalder helt eller delvist

1)    hvis ansøger har afgivet urigtige eller vildledende oplysninger eller har fortiet oplysninger af betydning for sagens afgørelse,

2)    hvis tilsagnsmodtageren tilsidesætter sine pligter efter lovens § 20, stk. 3, jf. lovens § 3, stk. 1, nr. 3,

3)    hvis tilsagnsmodtageren ikke opfylder sin underretningspligt efter § 18 eller § 19, eller

4)    hvis betingelserne for tilskud ikke opfyldes, herunder som følge af ændring af ejer- eller brugerforholdene.

Stk. 2. I de i stk. 1 nævnte tilfælde kan Direktoratet for FødevareErhverv bestemme, at udbetalte tilskud helt eller delvis skal tilbagebetales med tillæg af renter, der beregnes for det tidsrum, der forløber mellem meddelelsen om tilbagebetalingspligten til tilskudsmodtageren og til tilbagebetaling eller modregning sker, og med den rentesats, der er fastsat i rentelovens § 5.

Stk. 3. Stk. 2 finder normalt ikke anvendelse i tilfælde af force majeure, herunder navnlig

1)    tilskudsmodtagers død,

2)    bortforpagters død,

3)    tilskudsmodtagers langvarige uarbejdsdygtighed,

4)    ekspropriation af en væsentlig del af bedriften eller af arealer, der anvendes i pilot- og demonstrationsprojektet, hvis en sådan ekspropriation ikke kunne forudses ved tilsagnsperiodens begyndelse,

5)    en alvorlig naturkatastrofe, som i væsentlig grad rammer bedriftens landbrugsareal eller arealer, der anvendes i pilot- og demonstrationsprojektet,

6)    ødelæggelse af stalde på bedriften ved ulykkestilfælde eller

7)    en epizooti, der rammer hele tilskudsmodtagerens besætning eller en del af denne.

Stk. 4. Hvis tilsagnsmodtager ønsker at påberåbe sig de i stk. 3 nævnte tilfælde af force majeure, er tilsagnsmodtageren forpligtet til skriftligt at give Direktoratet for FødevareErhverv meddelelse herom samt indsende fyldestgørende bevismateriale senest 10 arbejdsdage efter det tidspunkt, hvor tilsagnsmodtageren er i stand til at gøre det.

Stk. 5. Stk. 2 finder normalt ikke anvendelse, hvis tilskudsmodtageren ophører endeligt med landbrugsvirksomhed, efter at tilskudsmodtageren har opfyldt en betydelig del af sin forpligtelse, og en efterfølgers overtagelse af forpligtelsen, efter Direktoratet for FødevareErhvervs vurdering, ikke er gennemførlig.

§ 21. Ved ændrede ejer- eller brugerforhold, hvor Direktoratet for FødevareErhverv i medfør af § 17 har tilladt, at den nye ejer eller bruger helt eller delvis er indtrådt i et tilsagn om tilskud, og hvor tilsagnet senere er bortfaldet i medfør af § 20, kan direktoratet bestemme, at tilskud, der er udbetalt til en tidligere tilskudsmodtager, helt eller delvist skal tilbagebetales af den nye ejer eller bruger med tillæg af renter. Rentetillæg beregnes som anført i § 20, stk. 2. § 20, stk. 3, 4 og 5 finder tilsvarende anvendelse.

Kapitel 10

Udelukkelse

§ 22. Hvis det viser sig, at en urigtig erklæring er afgivet som følge af grov uagtsomhed, udelukkes den pågældende støttemodtager for det pågældende kalenderår fra alle foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne, som falder under kapitel IX (Fremme af tilpasningen og udviklingen af landdistrikterne) i Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999. I tilfælde, hvor en urigtig erklæring er afgivet med forsæt, udelukkes vedkommende tillige for det følgende år.

Kapitel 11

Klageadgang

§ 23. Klager over afgørelser truffet efter denne bekendtgørelse indgives efter reglerne i bekendtgørelse om Direktoratet for FødevareErhvervs opgaver og beføjelser.

Kapitel 12

Straffebestemmelser

§ 24. Medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der

1)    til brug for afgørelser, der træffes i henhold til loven eller de i medfør af loven fastsatte regler, afgiver urigtige eller vildledende oplysninger eller fortier oplysninger af betydning for afgørelsen,

2)    handler i strid med de vilkår, der er fastsat i en sådan afgørelse,

3)    i øvrigt undlader at give oplysninger, som den pågældende har pligt til at give i henhold til loven eller denne bekendtgørelse,

4)    afgiver urigtige eller vildledende oplysninger om sådanne forhold,

5)    undlader at give kontrolmyndigheden adgang til jordbrugsbedriften eller virksomheden efter lovens § 20, stk. 2, eller

6)    undlader at udlevere eller indsende materiale eller at yde kontrolmyndigheden bistand efter lovens § 20, stk. 3.

Stk. 2. Med bøde straffes endvidere den, der overtræder bestemmelser i regler fastsat af Det Europæiske Fællesskab om forhold, der er omfattet af loven eller denne bekendtgørelse.

Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Stk. 4. Skønnes en overtrædelse ikke at ville medføre højere straf end bøde, kan Direktoratet for FødevareErhverv tilkendegive, at sagen kan afgøres uden retslig forfølgning. Det er en betingelse herfor, at den, der har begået overtrædelsen, erklærer sig skyldig i overtrædelsen og erklærer sig rede til inden for en nærmere angivet frist, der efter begæring kan forlænges, at betale en i tilkendegivelsen angivet bøde. Retsplejelovens § 931, stk. 2, finder tilsvarende anvendelse på tilkendegivelser fra direktoratet. Betales bøden i rette tid, eller bliver den efter stedfunden vedtagelse inddrevet eller afsonet, bortfalder videre forfølgning.

Kapitel 13

Ikrafttrædelse

§ 25. Bekendtgørelsen træder i kraft den 24. marts 2003.

Direktoratet for FødevareErhverv, den 10. marts 2003

Arent B. Josefsen

/Steen Bonde

Officielle noter

1) I bekendtgørelsen er medtaget visse bestemmelser fra Kommissionens forordning nr. 445/2002/EF af 26. februar 2002 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Udviklings- og Garantifond for Landbruget (EUGFL), (EF-Tidende 2002 nr. L74, side 1). Ifølge artikel 249 i EF-traktaten gælder en forordning umiddelbart i hver medlemsstat. Gengivelsen af disse bestemmelser i bekendtgørelsen er således udelukkende begrundet i praktiske hensyn og berører ikke forordningens umiddelbare gyldighed i Danmark.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00